cijferpatronen capaciteitentest politie
Home » 2e selectiedag (deel A) » Cijferpatronen tijdens de capaciteitentest.

Cijferpatronen tijdens de capaciteitentest.

De cijferpatronen tijdens de capaciteitentest zijn een vast onderdeel op de 2e selectiedag. Deze worden samen met de letterpatronen en woordrelaties afgenomen en vormen de cognitieve capaciteitentest van de politie.

Het onderdeel cijferpatronen is om je numerieke hersencapaciteit te testen. Voor veel sollicitanten een lastig onderdeel. Een goede voorbereiding is dus vereist om te slagen.

Over de cijferpatronen tijdens de capaciteitentest

Met de cijferpatronen wordt er een beroep gedaan op je ruimtelijke inzicht en je numerieke hersencapaciteit. Veelal gaat het er om dat je het missende getal moet invullen.

Het gaat om de zogenaamde ‘verstopte-logische-regel’ die je moet zien te achterhalen om het vraagstuk op te lossen.

De cijferpatronen zijn redelijk te vergelijken met de letterpatronen. Grootste verschil zit hem in het alfabet en de getallen.

”Ja, Ik Wil Slagen voor alle onderdelen en Agent Worden in 2021!”

De ‘verstopte-logische-regel’

Laten we voordat we gaan kijken naar de verschillende verbanden, nog even terugkomen op de ‘verstopte-logische-regel’. Bij de cijferpatronen draait het hier allemaal om. Als je deze regel weet op te sporen, dan ben je in staat de puzzel op te lossen.

Deze regel is eigenlijk de formule om tot het antwoord te komen.

➡️ Welk getal moet er op de plek van het vraagteken? 1 – 3 – 6 – 10 – ..?..

De ‘verstopte-logische-regel’ is dus een reeks van elke keer 1 extra optellen dan de vorige keer ( +2, +3, +4, +5).

Het voorbeeld hierboven is natuurlijk redelijk eenvoudig. Het juiste antwoord moet 15 zijn. We gaan er vanuit dat deze variant nog niet echt een probleem is voor je, of dat je ieder geval relatief snel in staat was deze op te lossen.

Berg je maar: tijdens de capaciteitentest zul je flink op de proef worden gesteld. Optellen, aftellen, vermenigvuldigen, delen, kwadraten, het kan er allemaal bij komen kijken.

De verschillende verbanden

Zoals gezegd gaat het om de ‘verstopte-logische-regel(s)’ die je moet opsporen. Heb je deze gevonden, dan ben je in staat het cijferpatronen op te lossen.

Deze verstopte regels zijn allemaal verbanden die je moet zien te leggen. Deze zijn veelal als volgt:

  • Monotoon verband
  • Exponentieel verband
  • Wisselend verband

We zullen de verschillende verbanden voor je verduidelijken. Natuurlijk met voorbeelden.

Het monotone verband

Het monotone verband is vaak de meest eenvoudige vorm. De hele geschiedenis achter het monotone verband zullen we je besparen. Een monotoon verband is het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld:

➡️ Welk getal hoort op de plek van het vraagteken? 4 – 6 – 8 – 10 – ..?..

Kies uit 8, 12, 20 of 28.

Je zult wel hebben ontdekt dat de ‘verstopte-logische-regel’ in deze opgave is: ‘twee bij optellen‘.

De meeste mensen hebben met het monotone verband geen moeite. Deze zijn vaak redelijk eenvoudig. Maar helaas krijg je op de capaciteitentest niet alleen maar eenvoudige cijferpatronen…

Het exponentiële verband

Het exponentiële verband maakt gebruik van vermenigvuldigen of delen. Dit wordt vaak al wat ingewikkelder.

➡️ Welk getal hoort op de plek van het vraagteken? 3 – 9 – 27 – ..?..

Kies uit 9, 18, 27 of 81.

Als je goed beredeneert zul je er achter komen dat de verstopte regel als volgt is: ‘vermenigvuldigen met 3‘. Het antwoord is dus…

Het wisselende verband

Het wisselende verband is een samensmelting van het monotone verband én het exponentiële verband. Dit vinden de meeste mensen de lastigste variant. Hier heb je dus te maken met meerdere verbanden in een en dus eigenlijk een verstopte regel, die weer bestaat uit 2 eigen regels.

➡️ Welk getal hoort op de plek van het vraagteken? 8 – 16 – 20 – 40 – ..?..

Kies uit: 20, 44, 60 of 64.

Je zult hier (moeten) ontdekken dat de verstopte regel als volgt is: ‘vermenigvuldigen met twee, daarna 4 erbij optellen‘.

Zoals gezegd vinden veel sollicitanten dit de moeilijkste variant. Je moet immers op zoek naar eigenlijk 2 logische regels. Probeer de cijferpatronen in zo’n geval te splitten en te zoeken naar meerdere verbanden.

Wat moet je sowieso kunnen?

Wil je goed voorbereid de cijferpatronen tijdens de capaciteitentest kunnen maken? Zorg er dan ieder geval voor dat je de tafels uit je hoofd kent. Je zal er een groot voordeel mee hebben en tijd schelen. Je zult wanneer je de tafels kent makkelijker verbanden kunnen vinden, omdat veel cijferpatronen nou eenmaal te maken hebben met vermenigvuldigen.

Daarnaast kan het ook geen kwaad om goed te kunnen delen. Het tegenovergestelde van het vermenigvuldigen. Maak hier elke keer wat sommetjes mee en je zult merken dat je hier steeds beter in wordt.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

1 reactie
  • Hoi Ronny, geweldig om op deze manier ondersteuning te geven. Is zeker een aanwinst om beter te kunnen slagen. Als er nog meer voorbeelden zijn of oefenopgaves dan zou ik zeggen laat ze maar doorkomen zodat ik ook goed voorbereid de test kan ondergaan en meer kans heb op slagen.
    Goed bezig man, blijf zo doorgaan zodat er nog meer sollicitanten geholpen kunnen worden.
    Groet, Michel

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.