cijferreeksen oefenen capaciteitentest
Home » 2e selectiedag (deel A) » Cijferreeksen oefenen? Dé 9 tips om wel te slagen voor dit onderdeel.

Cijferreeksen oefenen? Dé 9 tips om wel te slagen voor dit onderdeel.

Bij het onderdeel cijferreeksen draait alles om het invullen van het juiste missende getal. Oefenen met de cijferreeksen? In dit artikel hebben we 9 tips voor je om de cijferreeksen zo goed als mogelijk op te lossen.

Bij de cijferreeksen draait het dus om het juiste getal. Dit juiste getal moet je zien te achterhalen door de zogenaamde ‘logische-verstopte-regel’ te kraken. Dit is als het ware de formule die je nodig hebt om het juiste antwoord te berekenen.

De verschillende verbanden begrijpen

Het draait niet alleen om de cijferreeksen zelf oplossen, maar juist ook het zien van de verbanden. Als je in staat bent deze verbanden te zien, zul je ze ook makkelijker kunnen oplossen.

Wanneer je aan de slag gaat met het oefenen van de cijferreeksen, is het dan ook belangrijk om de 3 verschillende verbanden te begrijpen. Dit zijn de verbanden die je kunt tegenkomen:

  1. een monotoon verband
  2. een exponentieel verband
  3. een wisselend verband

Meer achtergrondinformatie over de cijferreeksen zelf En de verbanden?

⚠️ Belangrijk dat je de basis begrijpt, voordat je echt actief aan de slag gaat met oefenen.

Daadwerkelijk oefenen

Het is wat flauw en kort door de bocht, maar toch zul je er aan moeten geloven om je gemakkelijk door de cijferreeksen te boxen: oefenen. 

Er zijn talloze websites en oefeningen waar je mee aan de slag kunt. Maak hier ook echt gebruik van. Door veel te oefenen train je je hersenen en zet je jezelf ertoe bepaalde patronen te leren herkennen.

Het is een stuk makkelijker boodschappen doen in een winkel waar je al een paar keer bent geweest.

Makkelijk > moeilijk

Wanneer je gaat oefenen met de cijferreeksen, is het belangrijk dat je dit gaat opbouwen. Ga dus niet gelijk met de moeilijkste opgaven beginnen en denken: ‘Als ik dit kan…dan zijn de gemakkelijkere opgaven een eitje’.

Dan is een ding zeker: dan kom je hoogstwaarschijnlijk van een koude kermis thuis. 

Alles draait namelijk om logica. Het kan dus zo zijn dat je de logica bij de moeilijke varianten nou eenmaal sneller ontdekt, omdat het jouw manier van denken is. 

Ben jij bijvoorbeeld een ‘moeilijke’ denker, dan kan het zelfs zo zijn dat je meer tijd nodig hebt voor de relatief makkelijke opgaven, dan de ingewikkelde. 

Nogmaals: bouw dus op en oefen ook de ‘relatief makkelijke opgaven’.

Maak gebruik van kladpapier

Je hebt tijdens de test de mogelijkheid om wat te ‘kladderen’. Maak hier goed gebruik van. 

Door patronen op te schrijven zul je ook in staat zijn met je visuele vermogen bepaalde patronen te ontdekken. Op deze manier kun je ook gemakkelijk bepaalde stappen tekenen en wordt het vraagstuk ook echt visueel.

Zie bijvoorbeeld hieronder het voorbeeld van de letterpatronen. Op deze manier zul je veel sneller in staat zijn een patroon te herkennen.

Letterreeksen oefenen

Hersenen kunnen immers maar een bepaalde hoeveelheid informatie tegelijk vasthouden. Ga jezelf dus niet belasten met te veel informatie en maak slim gebruik van je kladpapier.

‘’De Adelaarsvisie’’

adelaarsvisie capaciteitentest

Dit is een van de belangrijkste tips die we je mee willen geven: ‘De Adelaarsvisie’. Dit houdt in dat je vanaf bovenaf (het geheel) gaat kijken naar de voorgeschotelde cijferreeks.

Maar waar moet je dan naar kijken? Kijk allereerst naar het eerste en laatste getal.

Is het eerste getal laag? En het laatste getal hoog? Dan kun je er bijna wel zeker van zijn dat er sprake is van vermenigvuldigen. Want hoe kan het anders zijn dat het laatste getal zo hoog is?

Probeer anders de cijferreeks op te delen in 2 stukken. Kun je dan wel een patroon ontdekken?

Tafelen! 

Zorg dat je de tafels uit je hoofd kent. Ook dit zal ervoor zorgen dat je gemakkelijk bepaalde patronen kunt herkennen. Daarnaast gaat het je heel veel tijd schelen.

Je kunt de tafels natuurlijk gewoon opschrijven en elke avond hardop opzeggen, maar wil je er liever op een wat speelse manier mee oefenen? Maak de oefeningen op bijvoorbeeld https://www.de-tafels-oefenen.nl/start.

⚠️ Zorg dat je de tafels 1 tot en met 10 zonder enige moeite kunt opdreunen.

Ook is het wel handig om goed te kunnen optellen en aftrekken. We gaan er wel vanuit dat je dit kunt. Is dit niet het geval? Oefen hier dan ook extra mee.

Trial-And-Error

In sommige gevallen krijg je de mogelijkheid om te kiezen uit verschillende antwoorden (vaak A, B, C of D). Kom je er met bovenstaande tips niet uit? Dan is dit het alternatief.

Probeer de cijferreeks vanaf de andere kant te benaderen, door met deze 4 gegeven antwoorden te rekenen. Soms wil dat best eens nieuwe inzichten geven.

⚠️ Vaak zijn 2 van de 4 gegeven opties onmogelijk. De andere 2 antwoorden zijn dan het zogenaamde ‘dilemma’.

Kom je er nou echt niet uit? Kies dan de meest logische optie. Met een beetje geluk heb je dan het juiste antwoord.

K.I.S.S.

De zogenaamde KISS-regel: Keep It Stupid Simple. Veel sollicitanten gaan op zoek naar enorm ver gelegen antwoorden. Onnodig!

We begrijpen dat dit relatief is, want wat is dan moeilijk redeneren en te ver gezocht? Toch willen we je als tip meegeven om niet té moeilijk te denken. 

Dus denk vooral niet: ‘Wat als ik te simpel denk?’. Vaak zit je dan juist goed!

⚠️ Het gaat om de meeste ‘logische’ en scherpe logica. 

Rest-My-Case

Kom je er echt niet uit? Met geen enkele bovenstaande tip kun je tot het antwoord komen? En blijf je je maar blindstaren op een bepaalde reeks? 

Durf dan ook gewoon de opgave over te slaan. Het heeft geen zin om de helft van je tijd kwijt te zijn aan een opgave en daardoor in de problemen te komen. Wellicht kun je later nog eens naar deze reeks kijken.

Het is belangrijk om te weten dat de cognitieve capaciteitentest een adaptieve test is. De moeilijkheid van de vragen wordt dus gebaseerd op het niveau van de sollicitant. Dit door te kijken naar de al gegeven antwoorden. Hoe beter je er in bent, hoe moeilijker de cijferreeksen dus zullen worden.

Wanneer je deze tips gaat toepassen, maar ze ook vooral gaat combineren, zul je zeker in staat zijn om (ook de moeilijke) cijferreeksen op te lossen.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.