politieopleiding
Home » Politieopleidingen » De mbo 2-politieopleiding.

De mbo 2-politieopleiding.

De mbo 2-politieopleiding is een veel gekozen route om te starten bij de politie. Mede door de relatief korte opleidingsperiode van 1.5 jaar. Tijdens je opleiding leer je alles over het bewaken van de veiligheid, het toezicht houden en ingrijpen daar waar nodig. Na de opleiding kun je worden ingezet in een verkeersteam, een cellencomplex of bijvoorbeeld in een evenemententeam.

Hoe ziet de mbo 2-politieopleiding eruit?

De gehele opleiding duurt 1.5 jaar en is opgebouwd uit werken en leren. Dit houdt in dat je ongeveer 50% van de opleiding in de klas zit en de resterende 50% in de praktijk bezig bent. Dit laatste is om direct te ruiken, te proeven en dus te ervaren hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Je wordt direct geconnect aan een van de 10 politieregio’s. Hier zul je dus tijdens je opleiding werkzaam zijn.

mbo 2-politieopleiding

De eerste 16 weken zul je doorbrengen in het klaslokaal. Tijdens deze 16 weken word je klaargestoomd voor de volgende 16 weken in de praktijk. Zo kun je al het geleerde in de voorgaande 16 weken direct toepassen in de praktijk. 

Na deze praktijkperiode keer je weer terug naar school. En zo ga je steeds om de 16 werken naar school of in de praktijk aan de slag.

De lessen op school zijn alles behalve saai. Doordat het opleidingsniveau binnen de politie erg hoog is, zul je zowel individueel als klassikaal worden klaargestoomd voor het vak. Dat maakt het een erg diverse en leuke opleiding. Tijdens de schoolperioden krijg je naast theorie natuurlijk ook trainingen en simulaties.

Tijdens de mbo 2-politieopleiding

Tijdens de opleiding krijg je een ruim aanbod aan verschillende vakken. Er komt tenslotte veel bij het politiewerk kijken. Zo krijg je vakken als:

  • aanhoudingstechnieken;
  • wetten, regelgeving en protocollen;
  • aangiften opnemen;
  • gesprekstechnieken om informatie te verzamelen.

Daarnaast krijg je natuurlijk ook fysieke training. Je bent immers actief in ‘de grote mensenwereld’. Je leert boksen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, aanhouding vaardigheden en bouwt natuurlijk een gigantische conditie op. Alles om voorbereid te zijn op (extreme) situaties die je kunt meemaken als politieagent.

De diversiteit in vakken is nodig omdat je heel breed ingezet kunt worden: op straat, bij evenementen, een verkeersteam of bijvoorbeeld bij de afhandeling van arrestanten in het cellencomplex.

Begeleiding tijdens de opleiding

In de relatief korte periode kan er natuurlijk veel op je af komen. Zowel in het leslokaal als op straat. Daarom word je intensief begeleid door 2 vaste personen. Dit zijn een trajectbegeleider en een praktijkcoach.

De trajectbegeleider

De trajectbegeleider is iemand die vooral let op jouw gehele opleiding. Zo heeft deze begeleider contact met je docenten op de Politieacademie, maar ook met de andere begeleiders. Deze persoon trekt je als het ware door het hele opleidingsproces heen. Je kunt bij hem of haar terecht met al je opleidingsvragen.

De praktijkcoach

De praktijkcoach is de persoon die samen met jou de straat op gaat. Hij of zij heeft vaak al veel ervaring en kan je de fijne kneepjes van het vak leren. In een korte tijd kun je van deze praktijkcoach enorm veel leren en natuurlijk van alles vragen. Van stoere verhalen tot benaderingstechnieken.

Na de mbo 2-politieopleiding

cellencomplex

Wanneer je na 1.5 jaar de opleiding succesvol hebt afgerond ben je dan officieel assistent politiemedewerker. Je wordt ingezet als surveillant of assistent beveiliger binnen een politieteam in jouw regio.

Maar wat doe je dan als surveillant? Als surveillant kun je bijvoorbeeld worden ingezet in een cellencomplex. Je bent hier dan verantwoordelijk voor de insluiting en verzorging van ingesloten personen. Zodra de arrestanten binnenkomen neem jij ze over, beheer je de persoonlijke eigendommen en neem je contact op met eventuele contactpersonen, familie en/of bijvoorbeeld een advocaat. 

Je kunt ook denken aan een baan in het verkeer. Zo moet je bijvoorbeeld controleren op het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, snelheidsduivels van de weg halen en drank- en drugs controles uitvoeren.

Wat zijn de toelatingseisen voor de mbo 2-politieopleiding?

Om te starten met de mbo 2-politieopleiding moet je ieder geval een diploma bezitten van een van de volgende opleidingen:

  1. vmbo diploma (basis, kader, gemengd of theoretisch);
  2. mbo 1 / entrée;
  3. mbo 2.

Daarnaast is er een leeftijdseis van minimaal 17 jaar. Normaal is deze leeftijdsgrens 18 jaar, maar omdat er in de mbo 2-politieopleiding geen wapen wordt gebruikt, geldt dit voor deze opleiding niet.

Naast een van de bovenstaande diploma’s en een minimumleeftijd van 17 jaar, zijn er natuurlijk nog meer eisen. Zo moet je conditioneel fit zijn, zijn er medische eisen, moet je de Nederlandse taal goed beheersen en tal van andere zaken. Deze worden gespreid over een periode van 6 maanden allemaal getoetst.

Lees: Toelatingseisen politieopleiding om alle eisen te bekijken.

Wat ga je verdienen tijdens de opleiding?

Ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk: het salaris. Werken en leren houdt immers in dat je vanaf de eerste dag al voor de politie werkt. Tijdens je opleiding word je dan ook betaald volgens standaard afgesproken normen. Daarnaast zijn er ook nog andere regelingen waar je aanspraak op maakt.

Wanneer je bent toegelaten tot de opleiding, ontvang je een tijdelijke aanstelling. Daar hoort natuurlijk een salaris bij. Voor de mbo 2-politieopleiding is dit het eerste studiejaar €882,- maandelijks en voor het tweede studiejaar is dit €1363,-.

Naast het salaris zijn er ook andere regelingen:

  • Je hoeft geen lesgeld te betalen;
  • Je krijgt je studiemateriaal en uniform van de politie;
  • Je krijgt een reiskostenvergoeding naar de praktijkplek én naar de opleidingslocatie (dus naar je school).

Maar vergeet niet:

Doe wat je echt graag wilt, en je zult geen dag in je leven aan het werk zijn!

Onbekend

Zo is het maar net.

Meer lezen over het salaris tijdens de politieopleiding en de voorwaarden? Lees: Salaris tijdens de politieopleiding.

Aanmelden voor de mbo 2-politieopleiding?

De mbo 2-politieopleiding is een relatief kleine opleiding. Deze start op onregelmatige tijden en er is niet altijd een aanbod. Soms kan het zo zijn dat er meer vraag is van sollicitanten, dan het aantal beschikbare opleidingsplekken. Er wordt dan gekeken naar wie het beste binnen de opleiding past. Ook is het zo dat deze opleiding niet in alle politieregio’s start.

Zien of er nog mbo 2-politieopleidingen starten? Bekijk hier: het actuele aanbod mbo 2-politieopleidingen.

Mocht inschrijven nu niet meer mogelijk zijn, dan kun je heel gemakkelijk een alert aanmaken. Dan krijg je direct een seintje wanneer er weer nieuwe opleidingsplekken zijn.


Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.