selectiegesprek 1e selectiedag
Home » 1e selectiedag (Bewust Blauw) » De 1e selectiedag: het intakegesprek bij de politie.

De 1e selectiedag: het intakegesprek bij de politie.

Uitgenodigd voor het intakegesprek? Gefeliciteerd! Dan is het tijd voor de 1e selectiedag: het intakegesprek bij de politie. Tijdens deze eerste dag ga je kennis maken met het politiewerk en word er gekeken of je ‘past in het plaatje’.

bewust blauw uitnodiging

Wat houdt de 1e selectiedag in?

De eerste selectiedag is met name een kennismaking. Allereerst krijg je een algemene indruk van het politiewerk. Dit is een interactieve presentatie die wordt gehouden door verschillende agenten/studenten.

Zo wordt er gekeken naar de inhoud van het politiewerk, de verschillende opties binnen de politie en de invloed van het politieleven op je persoonlijke leven. Ook wordt de gehele sollicitatieprocedure doorgelopen en uitgelegd. Uiteindelijk ga je individueel met een tweetal agenten in gesprek. Dan wordt er beoordeeld of er een goede match is, o.a. aan de hand van je inschrijving.

Kom je hier positief uit? Dan mag je door naar de 2e selectiedag (deel A) voor de Fysieke Vaardigheidstest, de taaltoets en de capaciteitentest.

Welke vragen kun je verwachten tijdens het intakegesprek?

Tijdens het individuele gesprek wordt er bekeken of er een goede match is tussen jou en het korps. Zo moet je je inschrijving kunnen toelichten en kunnen verduidelijken waarom dit werk bij je past.

Vragen die je kunt verwachten zijn bijvoorbeeld:

 • Waarom wil je zo graag bij de politie werken?
 • Waarom is het juist nú het moment voor jou om te solliciteren?
 • Wat voor persoon ben je?
 • Heb je affiniteit met verschillende groepen in de samenleving?
 • Zijn er eventuele belemmeringen om verder te komen in de sollicitatieprocedure?
 • Wat maakt dat jij denkt dat je er klaar voor bent?
 • Hoe zie jij een eventuele toekomst bij de politie? Behoefte om verder te groeien?

Allerlei vragen om een beeld van jou als persoon te krijgen en je kansen te bepalen. Zorg dat je van te voren dit soort vragen al voor jezelf hebt beantwoord. Je zal zien dat het dan makkelijker onder woorden is te brengen tijdens het gesprek zelf.

Voorbeeldvragen lezen die je kunt verwachten tijdens dit gesprek? Voorbeeldvragen tijdens het intake-gesprek.

Waar moet je tijdens het intakegesprek rekening mee houden?

Het intakegesprek kan best een beetje spannend zijn. Je zit immers tegenover twee mensen die jou moeten beoordelen en deze gave baan al hebben. Je moet ze dus echt te zien overtuigen van jouw enthousiasme. Je kunt het (bijna) zien als een soort verkooppraatje.

Voorop staat dat het belangrijk is dat je jezelf blijft. Ga je niet beter voordoen dan dat je bent. Daar prikken ze gauw doorheen, en al is dit niet op deze 1e selectiedag, dan is het wel op een later moment in de sollicitatieprocedure. Daarmee heb je alleen jezelf.

Neem een actieve houding aan. Zit rechtop, zorg ervoor dat je netjes gekleed bent, je haar goed zit en je je glimlach opzet. Nogmaals: het is een (soort) verkooppraatje. Je moet je van je beste kant laten zien en de mensen aan de andere kant van de tafel te zien overtuigen van jouw kunde en enthousiasme.

Waar moet je rekening mee houden op de 1e selectiedag?

Het is goed om van te voren rekening te kunnen houden met verschillende zaken. Daarom hebben we wat belangrijke punten op een rij gezet. Gewoon zodat je weet waar je aan toe bent en weet waar je een beetje rekening mee moet houden.

 • Er worden meerdere kandidaten uitgenodigd voor de 1e selectiedag. Het eerste gedeelte zit je dus samen met andere kandidaten. Het kan zo zijn dat er een groot verschil is qua leeftijd of persoonlijkheid. Hier is geen enkele reden voor. Iedereen is uitgenodigd op basis van zijn of haar persoonlijke inschrijving. Je hoeft dus niet te voldoen aan de lengte van de kandidaat die naast je zit of de spierbundels van de jongen achter je.
 • Het kan best spannend zijn als je individueel ineens tegenover twee agenten zit. Tip: blijf jezelf. Weet waarom je dit doet en zorg voor een ontspannen houding. Probeer jezelf goed uit te leggen en je enthousiasme over te brengen.
 • Na de presentatie zal iedereen individueel worden opgeroepen voor het gesprek. Soms zit hier een alfabetische volgorde in, soms helemaal niet. Het zegt dus helemaal niets als je als eerste, of als laatste bent. Het kan dus zijn dat je even moet wachten voordat je aan de beurt bent. Ga jezelf niet gek maken ondertussen. Het heeft niets met jou of je inschrijving te maken.
 • De presentatie is een interactieve voorlichting over het politiewerk. Er zullen dus ook vragen de groep in worden geslingerd. Wees niet bescheiden: steek je vinger op en beantwoord gerust wat vragen. Het toont een actieve en betrokken houding.

Een bindend advies na afloop

Aan het einde van het intakegesprek zullen de agenten overleggen. Er zijn dan 2 mogelijke uitkomsten:

 1. Ze zien een match met jou en het korps, en je kunt door naar de 2e selectiedag;
 2. Ze zien geen match en adviseren je om een andere opleiding te doen (binnen de politie) of om het op een later moment nog eens te proberen.

Kom je positief door het intakegesprek? Dan mag je direct een afspraak maken voor de 2e selectiedag.

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

1 reactie

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.