Home » 2e selectiedag (deel A) » Letterpatronen oefenen voor de cognitieve capaciteitentest van de politie.

Letterpatronen oefenen voor de cognitieve capaciteitentest van de politie.

Letterpatronen zijn patronen die in letters zijn weergegeven. Tijdens de cognitieve capaciteitentest moet je voor het onderdeel letterpatronen bepaalde verbanden, synoniemen en tegenstellingen ontdekken tussen de gegeven letters.

Samen met de woordrelaties en de cijferpatronen, vormen deze 3 onderdelen de cognitieve capaciteitentest. Deze wordt op de 2e selectiedag (deel A) getoetst. Dit kan in Amsterdam zijn of in Apeldoorn. Afhankelijk van waar je natuurlijk wordt verwacht. Op deze dag wordt ook de sporttest (de Fysieke Vaardigheidstoets) en de taaltoets afgenomen.

”Ja, Ik Wil Slagen voor alle onderdelen en Agent Worden in 2021!”

Waarom letterpatronen oefenen?

Het is belangrijk om van te voren veel te oefenen met de verschillende varianten van de letterpatronen. Zo ben je voorbereid op wat er gaat komen tijdens de capaciteitentest.

Daarnaast creëer je door veel te oefenen een bepaalde ‘aanvalstechniek’. Je zult veel sneller de verbanden, synoniemen en tegenstellingen ontdekken, doordat je simpelweg weet waar je op moet letten.

Je moet net zo lang oefenen tot het spontaan gaat.

Fons Jansen | Nederlandse cabaretier

Verschillende varianten letterpatronen tijdens capaciteitentest politie

Tijdens de capaciteitentest worden er verschillende varianten letterpatronen getoetst. De voorkomende varianten zijn:

 • Anagrammen met losse letters;
 • Anagrammen met lettergrepen en een lettergreep te veel;
 • ‘De missende letter’;
 • Letterpatronen/reeksen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een bepaalde variant bij jou niet voorkomt. Hier wordt in gerouleerd en tussentijds wordt natuurlijk de capaciteitentest aangepast.

Wat zijn anagrammen? Ongetwijfeld heb je hier nog niet van gehoord. Een anagram is een nieuw woord dat ontstaat door letterverplaatsing vanuit een ander woord. Hieronder ga je ze vanzelf herkennen in de verschillende varianten.

Anagrammen met losse letters

TIP: de meeste woorden beginnen met een: S, B, K, V of een P.

Bij een anagram met losse letters moet je een woord maken van de letters die los bij elkaar staan. Dit zijn vaak woorden van 4 tot 6 letters. Bijvoorbeeld: G-W-A-O-N. Hier zou je van kunnen maken…. WAGON.

De meest voorkomende beginletters in onze taal zijn de de S, B, K, V en P. Het hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar je kunt hier je voordeel mee doen als je het echt eventjes kwijt bent.

Anagrammen met lettergrepen en een lettergreep te veel

‘Anagrammen met lettergrepen’ is een variant die bestaat uit – je kunt het al raden – lettergrepen. Alleen om het je extra lastig te maken, staat er een lettergreep te veel in, die er niet thuishoort. Deze moet jij er dus uit zien te filteren en zo het juiste woord zien te maken.

Kun jij het juiste woord maken van de volgende anagram: STAP – SIE – TA – FAN? Of van CORD – BRIEF – NER – OPE?

‘De missende letter’

GR.EN
Dit lijkt niet de meest moeilijke variant onder de anagrammen, maar is ook goed om te oefenen. Je krijgt een incompleet woord te zien, waarbij er een letter ontbreekt. Aan jou de taak om de juiste letter in te vullen. Je kunt hierbij kiezen uit A-O-E of A-U-O.

Letterpatronen/reeksen

De laatste variant valt niet onder de anagrammen maar is een veel voorkomende variant op de cognitieve capaciteitentest. Daarom moet deze zeker behandeld worden. Veel mensen hebben namelijk moeite met deze letterreeksen.

Letterreeksen oefenen

Om het jezelf zo makkelijk als mogelijk te maken is het sowieso erg aan te raden om het alfabet uit te schrijven. Zo maak je het patroon ook nog eens visueel en zul je makkelijker in staat zijn het op te lossen. Je kunt ook gemakkelijk met een pen of potlood je stappen aangeven.

Oefenen en herhalen van letterpatronen

Belangrijk is dat je in ieder geval de tijd neemt om de letterpatronen goed onder de knie te krijgen. Begin hier op tijd mee. Het heeft geen zin om een dag van te voren wat oefeningen te maken.

Repetitio est mater studiorum

Latijns spreekwoord

Repetitie (herhaling) is de moeder van studie (studeren). Zo is het ook maar net met de letterpatronen. Herhalen, herhalen en herhalen!

Een oude volkswijsheid zegt ons dat je 7 keer moet leren en 7 keer zult vergeten. Door elke dag te oefenen train je je hersenen en wordt je aanpak en informatie opgeslagen in het langetermijngeheugen. Zo wordt het meer en meer een automatisme en zul je veel sneller in staat zijn om bepaalde logica te ontdekken.

Tips voor het oefenen met letterpatronen

Om je goed voor te bereiden op de letterpatronen hebben we verschillende tips voor je. Sommige wat cliché, maar erg belangrijk.

 1. Veel lezen. Zoals gezegd: cliché, maar je doet er goed aan om veel te lezen. Op deze manier kun je je woordenschat simpel uitbreiden en zul je meer woorden gaan onthouden en makkelijker verbanden gaan leggen. Wat je dan moet lezen? Bijvoorbeeld artikelen op deze website 😉
 2. Schrijf het alfabet op. Door het alfabet op te schrijven en erbij te houden, kun je bijvoorbeeld met een pen gemakkelijk wat aantekeningen maken en lijntjes trekken. Door het vraagstuk te visualiseren zul je sneller in staat zijn dit patroon te ontdekken. Tijdens de capaciteitentest staat het alfabet ook onder de vragen op het scherm en je kunt het ook op een kladpapiertje uitschrijven. Doe dit!
 3. Beredeneer je antwoorden tijdens het oefenen. Wanneer je bezig bent met het oefenen, is het belangrijk dat je voor jezelf ook helder hebt waarom je tot bepaalde antwoorden komt. Op deze manier train je jezelf te zoeken naar verbanden en patronen.
 4. Oefen op dagelijkse basis. Zorg dat je elke dag aan de slag gaat met wat oefeningen. Op deze manier train en en trigger je je hersenen. Reserveer hier gewoon elke dag wat tijd voor. Kleine moeite en zal je enorm gaan helpen.
 5. Daag jezelf uit door ook moeilijke letterpatronen te oefenen. Het is niet erg als je er niet direct uitkomt. Het zal je hersenen trainen op een andere manier naar vraagstukken te kijken.
 6. Werk met een timer. Tijdens de capaciteitentest heb je natuurlijk ook niet eindeloos de tijd. Probeer de druk wat op te voeren door bijvoorbeeld een timer te gebruiken. Zo leer je ook om te gaan met tijdsdruk.
 7. Focus. Telefoon weg. TV uit. Actieve houding. Alle aandacht bij de letterpatronen.

En bij alles: weet waarvoor je het doet…

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

4 reacties

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.