mbo 4-politieopleiding
Home » Politieopleidingen » De mbo 4-politieopleiding.

De mbo 4-politieopleiding.

De mbo 4-politieopleiding is een praktijkgerichte opleiding. De grootste opleiding. In 2 jaar en 4 maanden word je erg breed opgeleid voor het politievak. Een mooie toekomst staat je te wachten. Je leert veel mooie vakken: aangiften opnemen, aanhoudingstechnieken, slecht nieuws gesprekken voeren, wapenbehandeling, schieten en natuurlijk veel meer.

In dit artikel vertellen we je alles over de mbo 4-politieopleiding.

Hoe ziet de mbo 4-politieopleiding eruit?

De mbo 4-politieopleiding is een opleiding die 2 jaar en 4 maanden duurt. Het is een praktijkgerichte opleiding. Dat houdt in dat deze opleiding een werken-leren-opleiding is.

Zo’n 55% van de opleiding zit je in de banken met 23 andere studenten. De resterende 45% ben je in de praktijk bezig. Zo kun je al het geleerde direct toepassen op straat, in een van de 10 politieregio’s waar je aan verbonden bent.

Werken en Leren

Het eerste studiejaar start op school. Dit is een oriëntatie op het politievak. Daarbij staat intake en handhaven centraal. Na de eerste 12 weken ga je 4 weken samen met je team de praktijk ontdekken. Ook dit is vooral een oriëntatie.

Daarna ga je weer 16 weken terug naar school. Het eerste jaar sluit je af met 16 weken leren en ervaren in je praktijkteam.

Zo ga je steeds 16 weken om en om naar school en terug de praktijk in. In je tweede en derde studiejaar ligt de focus op het verlenen van noodhulp en handhaven. Je week zal ongeveer bestaan uit 36 tot 39 uur werk- of studie-uren.

Inhoud van de mbo 4-politieopleiding

Je wordt erg breed opgeleid en krijgt zoals gezegd echt mooie en diverse vakken. Denk aan:

 • Opnemen van aangiften
 • Wetten, regelgeving en protocollen
 • Aanhoudingstechnieken
 • Wapenbehandeling en schieten
 • Proces-verbaal opmaken
 • Bemiddelen bij conflicten
 • Slecht nieuws gesprekken voeren

Daarnaast wordt er ook veel gefocust op je fysieke gesteldheid. Immers is het politievak geen kantoorbaan. Er wordt soms van je gevraagd om tot het uiterste te gaan. Tijdens je opleiding moet je dan ook de Professioneel Fit Toets afleggen.

⚠️ Let op: de Professioneel Fit Toets is wat anders dan de politie sporttest (de fvt).

Je krijgt ook lessen als boxen, zelfverdediging, (reddend) zwemmen, conditietraining en aanhoudingsvaardigheden. Ook krijg je een speciale rijopleiding en lessen om met je geweldsmiddelen om te gaan (je wapenstok, pepperspray, etc.).

Begeleiding tijdens de opleiding

Tijdens de opleiding kan er een hoop op je afkomen. Ook tijdens bijvoorbeeld de praktijkdiensten. Je bent immers dan echt al actief op straat. Dat kan soms best pittig zijn. Daarom krijg je een goede begeleiding: een praktijkcoach en een trajectbegeleider.

De praktijkcoach is de politieagent die samen met jou op pad gaat tijdens de praktijk lessen. De trajectbegeleider helpt je als je vast komt te zitten tijdens de studie of met vragen zit.

Wat zijn de toelatingseisen voor de mbo 4-politieopleiding?

Wil je starten met de mbo 4-politieopleiding? Dan moet je een van de volgende diploma’s bezitten:

 • vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg
 • overgangsbewijs naar 4 havo/vwo
 • diploma mbo 3
 • diploma mbo 4

Daarnaast moet je minimaal 18 jaar zijn wanneer je start met de opleiding. Dit is omdat in deze opleiding gebruikt wordt gemaakt van het dienstwapen. Dat is een wettelijke verplichting.

⚠️ (Voorlopig) nog geen 18? Wellicht is de mbo 2-politieopleiding wat voor je!

Daarnaast zijn er uiteraard nog veel meer toelatingseisen. Lees het artikel Toelatingseisen voor de Politieopleiding.

Wat ga je verdienen tijdens de opleiding?

De mbo 4-politieopleiding is een werken-leren-opleiding. Je bent op dag 1 van de opleiding dus al in dienst bij de politie. Je krijgt dan ook gewoon een salaris.

Het eerste studiejaar is dit €882,00 per maand. Deze vergoeding kun je vergelijken met een studiebeurs.

Bij een positief studieadvies na het eerste studiejaar, krijg je een tijdelijke aanstelling en dus een bijbehorend salaris: het tweede studiejaar ontvang je €1363,00 per maand en de 4 maanden in het derde studiejaar is dit €1545,00 per maand.

⚠️ Je bent in dienst bij de politie. Je hebt dus geen recht meer op een studiefinanciering en OV-studentenkaart.

Daarnaast zijn er andere aantrekkelijke regelingen:

 • Je ontvangt reiskosten naar de praktijkplek en de opleidingslocatie
 • Je hoeft geen lesgeld te betalen
 • De politie regelt je lesmateriaal en outfit

Meer lezen over het salaris tijdens de verschillende politieopleidingen en de (arbeids)voorwaarden? Lees Salaris tijdens de politieopleiding.

Actuele aanbod mbo 4-politieopleidingen

De mbo 4-politieopleiding is de grootste opleiding bij de politie. In bijna elke regio start de opleiding 3 keer in het jaar: in februari, mei, en oktober/november.

Bekijk het actuele aanbod mbo 4-politieopleidingen.

Na de opleiding

Doordat je een hele brede opleiding hebt gehad, kan je veel verschillende kanten op. Na de opleiding zul je veelal actief zijn in de noodhulp en handhaving. Immers leer je het snelste op straat en dat is de plek waar je het meeste ervaring op doet.

Na je eerste drie praktijkjaren kun je verder doorgroeien. Bijvoorbeeld als hoofdagent. Er zijn veel verdere mogelijkheden, bijvoorbeeld in het jeugdwerk of in het milieu-gebied.

€2.217 – €3.160

Natuurlijk kun je ook de overstap maken naar bijvoorbeeld de recherche of het arrestatieteam. Samen met jou wordt er gekeken naar de mogelijkheden.

Als je de laatste lesperiode op de Politieacademie hebt afgerond krijg je een vaste aanstelling als medewerker in de basispolitiezorg. Dit is een functie die hoort in schaal 6. Dan ga je minimaal €2.217 en maximaal €3.160 verdienen.

Na drie succesvolle praktijkjaren waarin je je mbo 4-politieopleiding behaalt, groei je door naar schaal 7.

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.