medische keuring politie
Home » Sollicitatie » De medische keuring tijdens je sollicitatie bij de politie.

De medische keuring tijdens je sollicitatie bij de politie.

Tijdens je sollicitatieprocedure bij de politie hoort ook de medische keuring. Tijdens deze keuring wordt er gekeken of je lichamelijk klaar bent voor het politiewerk. Dit wordt gedaan door een onafhankelijke medische instantie. Zo wordt er gekeken of je ogen aan bepaalde eisen voldoen, of je hart goed functioneert, of je een goed gebit hebt en of je gehoor bijvoorbeeld goed genoeg is.

Een onafhankelijke medische instantie

De medische keuring bij de politie wordt uitgevoerd door een onafhankelijke medische instantie. Dat houdt in dat de politie hier verder ‘niets’ mee te maken heeft. De onderzoekende arts zal dan ook enkel een positief of negatief advies geven aan de werkgever (de politie).

Het medische dossier zal niet zichtbaar zijn voor de politie.

Welke onderzoeken worden er gedaan?

Tijdens de medische keuring worden er hoofdzakelijk 4 onderzoeken gedaan door de keuringsarts:

medische keuring politie
  1. Oog- en kleurentest
  2. Een gehoortest
  3. Onderzoek naar het functioneren van ledematen
  4. Onderzoek naar je hart- en longfunctie

Daarnaast wordt eventueel medicijngebruik beoordeeld en moet je een vragenlijst invullen. Zo wordt er gevraagd op je ergens last van hebt, wordt er gevraagd naar je levenspatronen en of je bijvoorbeeld medicatie gebuikt.

Wil je meer lezen over de oog- en kleurentest, de gehoortest en eventueel medicijngebruik? Lees dan het artikel Toelatingseisen ogen, oren en medicijngebruik. In dit artikel staan de specifieke eisen voor je op een rij.

Wat zijn de regels voor een medische keuring vanuit de overheid?

Vanuit de Rijksoverheid zijn er verschillende regels als het gaat om een medische keuring. Deze keuring mag bijvoorbeeld alleen onderdeel zijn van de sollicitatieprocedure als dit ook écht noodzakelijk is voor de functie waar op wordt gesolliciteerd. Een piloot mag natuurlijk niet kleurenblind zijn en dit moet worden getest. Belangrijke regels zijn:

  • Een geregistreerde (bedrijfs)arts voert de keuring uit
  • De arts mag geen medische informatie doorgeven, behalve als er toestemming voor is gegeven
  • De arts mag alleen vragen en onderzoeken doen die van belang zijn voor het doel van de keuring
  • In de vacature staat dat je een medische keuring moet ondergaan
  • Je mag pas worden gekeurd als je door de sollicitatieprocedure bent óf een tijdelijke aanstelling hebt
  • De arts mag geen onderzoek doen naar ernstige ongeneeslijke ziektes, hiv of erfelijke aandoeningen. Daarnaast mag de arts ook niet vragen of je zwanger bent

⚠️ Meer lezen over de regels? Lees Wat zijn de regels voor een medische keuring bij een sollicitatie?

Voorbereiden op de medische keuring

Voorbereiden op de medische keuring is tot op een zekere hoogte mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld je conditie trainen (en hiermee je hart en longen). Maar je zult begrijpen dat je moeilijk iets kunt doen aan een afwijking of beperking in of aan een van je ledematen of bijvoorbeeld organen.

Veel studenten geven aan dat wanneer je gewoon gezond leeft, conditioneel goed bij bent en dit goed op pijl houdt, je je geen zorgen hoeft te maken voor deze medische keuring.

Maar er is ook een keerzijde: helaas zijn er ook voorbeelden van mensen die dachten dat ze gezond waren, maar tijdens bijvoorbeeld het hartfilmpje erachter kwamen dat ze hartritmestoornissen hadden.

Heb je klachten? Of andere problemen? Dan kun je dit misschien eerst overleggen met de huisarts.

Twijfels voor de medische keuring?

Twijfels? Voel je je ergens niet goed bij? Of heb je bepaalde klachten, waarmee je denkt niet te kunnen slagen voor de medische keuring bij de politie?

Dan is het wellicht verstandig dit eerst te overleggen met de huisarts. Je huisarts kan je vaak een goed advies geven. Op deze manier voorkom je dat je ‘te vroeg’ wordt afgewezen, terwijl een behandeling bijvoorbeeld nog mogelijk was.

Daarmee bedoelen we dat het soms efficiënter is om je eventueel te laten behandelen en dan pas deel te nemen aan de selectie. Daarmee voorkom je dat je tijdens de medische keuring wordt afgewezen en na een tijd pas weer opnieuw kunt deelnemen aan de selectie.

Resultaten van de medische keuring

Zoals gezegd zal er enkel een positief of negatief worden afgegeven. De politie krijgt dus geen hoogte van jouw medische dossier. Deze wordt dus ook onder geen enkele omstandigheid gedeeld met de opleidingsselectie of dergelijke instanties van de politie.

⚠️ De onafhankelijke medische instantie geeft alleen een ‘ja’ of een ‘nee’ door. Niet jouw medische dossier.

In een enkel geval kan het zo zijn dat je eerst een behandeling moet ondergaan alvorens je een positief advies krijgt. Dit wordt uiteraard met je besproken. Vaak mag je dan na enkele weken of maanden terugkomen. Dit zijn veelal wel uitzonderingen.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.