oefenen cognitieve capaciteitentest politie
Home » 2e selectiedag (deel A) » Oefenen voor de Cognitieve Capaciteitentest bij de politie.

Oefenen voor de Cognitieve Capaciteitentest bij de politie.

Oefenen voor de Cognitieve Capaciteitentest bij de politie? Een goede voorbereiding is het halve werk! Maar hoe kun je je nou het beste voorbereiden en hoe zorg je ervoor dat je je door deze toets heenslaat?

De Cognitieve Capaciteitentest is een soort intelligentietest die op de 2e selectiedag (deel A) wordt afgenomen. Bij deze test wordt gekeken naar jouw werk- en denkniveau.

In dit artikel geven we je een kort overzicht van de capaciteitentest, behandelen we kort de onderdelen en geven we je enkele tips en handige informatie voor het oefenen én tijdens het oefenen.

Kort over de Cognitieve Capaciteitentest

Zoals gezegd wordt de Cognitieve Capaciteitentest afgenomen op de 2e selectiedag (deel A) en is deze toets om te kijken naar jouw werk- en denkniveau. Hiermee kan een inschatting worden gemaakt of jij klaar bent om je door de selectie en de opleiding te slaan.

De test bestaat uit drie verschillende onderelen:

 1. Letterpatronen
 2. Woordrelaties
 3. Cijferpatronen

Deze test wordt afgenomen op de computer.

⚠️ Wil je meer weten over de Cognitieve Capaciteitentest? Meer inhoud over de test zelf? Lees dan het artikel: de Cognitieve Capaciteitentest bij de politie. Hierin gaan we meer in op de inhoud van de toets zelf.

Waarom moet je goed voorbereiden voor de Cognitieve Capaciteitentest bij de politie?

Voordat we je echt handige tips gaan geven is het wel belangrijk om te begrijpen waarom een goede voorbereiding van belang is. Met een goede voorbereiding bedoelen we: ruim van te voren actief aan de slag met oefenmateriaal.

Als je van plan bent je een dag voor tijd in te lezen, dan zul je hoogstwaarschijnlijk falen voor deze test. Neem je voorbereiding dus ook echt serieus. Hou je einddoel in je hoofd: agent worden.

Het gaat er om dat je hersenen gewend raken aan de oefeningen. Zo kom je tijdens de capaciteitentest niet voor verassingen te staan. Door te oefenen weet je simpelweg wat je te doen staat en hoe jij bepaalde vraagstukken kunt oplossen.

”GRATIS Testen of je Klaar bent voor de Cognitieve Capaciteitentest?

Letterpatronen oefenen

Bij de letterpatronen kunnen we onderscheid maken tussen 4 verschillende varianten:

 1. Anagrammen met losse letters;
 2. Anagrammen met lettergrepen en een lettergreep te veel;
 3. ‘De Missende Letter’
 4. Letterpatronen/reeksen.

Wanneer je de letterpatronen wilt gaan oefenen voor de capaciteitentest, moet je op een paar dingen goed letten: het uitbouwen van je woordenschat, de redenatie en bijvoorbeeld oefenen met tijdsdruk.

? Wil je echt tips? Meer lezen over het onderdeel letterpatronen? Lees dan het artikel: Letterpatronen oefenen voor de capaciteitentest.

Belangrijk om het alfabet uit te schrijven tijdens de capaciteitentest. Dan kun je met notities op je blaadje de bepaalde stappen volgen. Zo denk je niet alleen na over de letterpatronen, maar zul je ook sneller de verbanden echt zien.

Woordrelaties oefenen

De woordrelaties hebben natuurlijk alles te maken met een relatie tussen bepaalde woorden. De onderdelen die hier voorbij komen zijn:

 1. Het ontbrekende woord invullen;
 2. Welk woord hoort er niet bij;
 3. Welk woord is het tegenovergestelde;
 4. Wat is het verband tussen woorden’;
 5. Welk woord past er het beste bij?

Het klinkt cliché, maar om je echt goed voor te bereiden voor dit onderdeel zul je veel moeten lezen, of ieder geval veel bezig moeten zijn met woorden.

Een simpele tip om hier mee te oefenen is om bijvoorbeeld synoniemen te zoeken voor woorden die je veel gebruikt, verbanden te zoeken tussen bepaalde woorden of om het woordenboek eens open te slaan.

Uiteraard doe je er goed aan om veel te oefenen met oefenopgaven. Je gaat op deze manier bepaalde relaties en verbanden zien tussen woorden. Je kunt dus makkelijker een link leggen.

⚠️ Wil je meer informatie over de woordrelaties? Wat de verschillende onderdelen precies inhouden en aan de hand van een voorbeeldopgave kennis maken met dit onderdeel? Lees dan het artikel: Woordrelaties tijdens de capaciteitentest.

Cijferpatronen oefenen

De cijferpatronen vinden de meeste deelnemers het moeilijkste onderdeel. Zeker als je vroeger al een hekel had aan wiskunde en rekenen, en hier ook niet al te best in was, doe je er goed aan je hier echt heel goed voor te oefenen.

Bij de cijferpatronen gaat het ook echt om relaties tussen bepaalde getallen.

Je zult echt patronen moeten ontdekken.

Om je de juiste richting in te sturen hebben we een voorbeeld opgaven met belangrijke redenatie vragen:

Welk getal moet er op de plek van het vraagteken? 1 – 3 – 9 – 27 – 81 – 243 – ?

”Wat zie ik eigenlijk?” Een reeks getallen waarbij het laatste cijfer ontbreekt. Hierbij begint het super laag en wordt het getal steeds groter. En flink ook. Het lijkt alsof er sprake is van een vermenigvuldiging.

Vragen die je jezelf dan kunt stellen om tot het juiste antwoord te komen:

 • Hoe kom ik vanaf 1 naar 3? 1+2? Nee, we hadden al de gedachte dat het zou gaan om een vermenigvuldiging. Dus 1*3? Dat klopt.
 • Klopt de stap van 3*3 dan? Ja.
 • En van 9 naar de 27? Ja.
 • En van de 27 naar de 81? Ja.
 • En van de 81 naar de 243? Ja, ook.
 • Wat is dan 243 * 3? …

De logische-verstopte-regel is dus: vermenigvuldigen met 3. Het juiste antwoord is dus 729. Het is zomaar een voorbeeld van leren redeneren. Leren om tot je antwoord te komen.

⚠️ Je hebt er niets aan als je slechts alleen het antwoord goed hebt. Het gaat om de redenatie, ondanks dit niet van je wordt gevraagd tijdens de capaciteitentest. Door te redeneren ben je echt je brein aan het voorbereiden op dit soort opgaven.

In de Politie Keuring Methode hebben we een 8-stappenplan voor je. Op die manier zul je snel cijferpatronen kunnen ontrafelen en is er bijna geen een meer te hoog gegrepen.

⚠️ Meer weten over de cijferpatronen? Over het onderdeel zelf en de verschillende varianten vragen? Lees het artikel: Cijferpatronen tijdens de capaciteitentest. Hier lees je ook wat je MOET weten voor dit onderdeel…

Online oefenen voor de Cognitieve Capaciteitentest

Er zijn online zat oefeningen te vinden waarmee je je goed kunt voorbereiden voor de cognitieve capaciteitentest. We hebben een paar handige linkjes voor je op een rijtje gezet.

⚠️ Let op: veel online oefeningen en programma’s kosten enorm veel geld. Doe eerst goed je research en kijk echt of het programma je verder helpt.

Op deze website kun je aan de slag met verschillende oefeningen: letterpatronen, woordrelaties, cijferreeksen, analogieën, nummerriek redeneren en meer. Het zijn wel wat beperkte oefeningen, maar leuk om mee te starten. Hier en daar een foutje.

Op Test And More kun je ook aan de slag met de cijferreeksen, figuurreeksen, analogieën en syllogisme. Redelijk goedkoop, maar ook erg beperkt.

Ook hier kun je verschillende oefeningen maken. Echter vinden wij de oefeningen wel beperkt en is de uitleg niet altijd even goed.

Quick Test Cognitieve Capaciteitentest

We hebben een kleine Quick Test gemaakt, zodat je snel kennis kunt maken met de mogelijke vragen tijdens de capaciteitentest. De test is gewoon gratis en geeft je een goed beeld van de verschillende vraagvormen.

”GRATIS Testen of je Klaar bent voor de Cognitieve Capaciteitentest?

Wil je op alle vlakken goed voorbereid zijn? Ook op de andere onderdelen? Denk dan eens na over de Politie Keuring Methoden!

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

2 reacties

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.