persoonlijkheidstest bij de politie
Home » 3e selectiedag (deel B) » De persoonlijkheidstest bij de politie.

De persoonlijkheidstest bij de politie.

Je persoonlijkheid is erg belangrijk. Daarom moet je een persoonlijkheidstest maken wanneer je solliciteert bij de politie. Dit wordt onder andere getest op de 2e selectiedag maar ook op de 3e dag, tijdens het gesprek met de psycholoog. Past jouw karakter wel bij de functie als agent? Of moet je eerst nog aan jezelf sleutelen? En hoe kijk je naar jezelf en eventueel als toekomstig agent?

Waarom een persoonlijkheidstest?

De politie wil natuurlijk alleen mensen aantrekken met het juiste karakter. Ben je betrouwbaar? Zelfverzekerd? Durf je initiatief te nemen? Heb je de juiste uitstraling? Allerlei belangrijke eigenschappen die bijdragen aan het werk als agent. Je moet helemaal in het plaatje passen.

Wie ben jij?

Daarom wordt er tijdens de selectieperiode uitvoerig bekeken of jij echt ‘geschikt’ bent. Dit wordt bijvoorbeeld op de 1e kennismakingsdag bekeken tijdens het intakegesprek, maar ook op de 2e selectiedag, als je vragenlijsten moet invullen die gaan over jou als persoon. Daarover later meer.

Aansluitend vind dan op de 3e selectiedag het gesprek met de psycholoog plaats. Ook hier wordt uitvoerig bekeken of er een goede match is tussen jou en het korps.

Hoe ziet de persoonlijkheidstest bij de politie eruit?

De persoonlijkheidstest wordt op de 2e en 3e selectiedag afgenomen. Op de 2e dag is dit voorbereidend voor het psychologische onderzoek. Dat laatste wordt gedaan op de 3e selectiedag.

De persoonlijkheidstest is een test die je op de computer maakt. Maar wat kan je nou eigenlijk verwachten van de persoonlijkheidstest?

Je krijgt (lange) lijsten met allerlei stellingen. Je zult dan moeten aangeven in hoever deze voor jou van toepassing zijn, of juist helemaal niet.

De persoonlijkheidstest is qua basis hetzelfde, maar kan qua aantal vragen verschillen ten opzichte van andere sollicitanten. Dit heeft te maken met de antwoorden die je geeft.

Voorbeeld-stellingen tijdens de politie persoonlijkheidstest

We hebben enkele voorbeeld-stellingen voor je op een rij gezet. Zo weet je wat je ongeveer kunt verwachten. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je exact dezelfde stellingen krijgt.

 • Ik stel graag doelen in het leven
 • Ik vind het belangrijk om mijn agenda goed bij te houden
 • Samenwerken is iets wat ik graag doe
 • Ik ben vaak alleen aan het werk
 • Ik vind het leuk om moeilijke puzzelopdrachten op te lossen
 • Wanneer ik alleen ben, denk ik vaak aan vervelende gebeurtenissen
 • Ik ben soms chaotisch
 • Als ik een fout maak, dan baal ik van mezelf
 • Ik probeer altijd zo goed als mogelijk mijn werk te doen
 • Ik loop graag een stapje harder voor mensen waar ik van hou
 • Ik kan makkelijk mezelf duidelijk maken als ik het ergens niet mee eens ben

Zomaar een rijtje met enkele voorbeelden van stellingen die je kunt verwachten. Het gaat er om dat ze een goed beeld kunnen krijgen van jou als persoon. Hoe zit jij in elkaar. Wie ben jij.

⚠️ Het kan zo zijn dat je sommige stellingen (of varianten daarop) meerdere keren voorbij ziet komen. Dit doen ze om zeker te zijn van de gegeven antwoorden en om dus geen tegenstrijdig beeld te krijgen.

Uitslag van de persoonlijkheidstest

Er is niet per definitie iets fout of goed. Het gaat om het totaalplaatje. Al jouw eigenschappen bij elkaar moeten horen bij een ‘goede agent’.

Het is dus helemaal niet erg als je een beetje chaotisch bent of soms moet denken aan een gebeurtenis uit het verleden. Nogmaals: het gaat om het totaalplaatje.

Tijdens het gesprek met de psycholoog gaan jullie ook samen kijken naar deze eigenschappen.

Hoe moet je zijn als agent?

Zoals de politie het zelf zegt:

Je bent integer, betrouwbaar, moedig en je collega’s kunnen 100% op je rekenen.

Met integer wordt er bedoeld dat je vast houdt aan normen en waarden. Ook wanneer er een bepaalde druk van buitenaf is. Je laat je dus niet omkopen. Je bent een eerlijk en betrouwbaar persoon en je kunt belangrijke keuzes maken en verantwoording hiervoor afleggen.

Dit is wat de politie er zelf over zegt: ‘Wat we van jou vragen’.

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer eigenschappen die horen bij een politieagent. Denk bijvoorbeeld aan alert zijn, bedachtzaam, beheerst, behulpzaam, collegiaal, discreet, doelgericht, kalm, krachtig, nauwkeurig, oplettend, oprecht, ruimdenkend, teamgericht, trots, vindingrijk en waarheidlievend.

Kun je nog meer eigenschappen bedenken die passen bij een goede politieagent? En bezit jij over deze eigenschappen? Of moet je aan sommige nog gaan werken?

Tip: schrijf eens je goede en slechte eigenschappen op. Het leert je over jezelf na te denken en ook kritisch naar jezelf te kijken.

Hoe moet je vooral niet zijn als agent?

Gebreken hebben hoeft niet fout te zijn!

Het is ook goed om even de andere kant te belichten. Je weet nu hoe je wel moet zijn, maar het is ook niet slecht om te weten hoe je juist niet moet zijn.

Enkele slechte eigenschappen die niet passen bij een agent zijn bijvoorbeeld: luiheid, asociaal, egoïstisch, onzeker, ongeduldig, wispelturig, afwachtend, betweterig, bazig, slordig of brutaal.

Wees ervan bewust dat iedereen slechte eigenschappen heeft. Dat is dus helemaal niet fout. Het gaat erom hoe je hiermee omgaat en er voor openstaat om te veranderen.

Jezelf leren kennen

Het is belangrijk dat je jezelf echt kent of leert kennen. Veel mensen onderschatten dit. Ken je jezelf door en door en kun je ook van jezelf op aan?

Een persoonlijkheidstest doen kan geen kwaad. Op deze manier leer je meer over jezelf en over de eigenschappen die bij je horen. Het zet jezelf aan het denken.

Daarnaast leer je kritisch over jezelf te denken en te zoeken naar verbetering. Het zal je ook makkelijker af zijn om erover te praten tijdens het gesprek met bijvoorbeeld de psycholoog.

Voorbereiden voor de persoonlijkheidstest bij de politie

Online kun je veel verschillende persoonlijkheidstesten oefenen:

Veel van deze testen sluiten aan bij de persoonlijkheidstest die je bij de politie zult krijgen.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.