Trainen voor de politie sporttest
Home » 2e selectiedag (deel A) » De politie sporttest (de Fysieke Vaardigheidstoets).

De politie sporttest (de Fysieke Vaardigheidstoets).

De politie sporttest – of ook wel de Fysieke Vaardigheidstoets (afkorting: fvt) – is een verplicht onderdeel in de sollicitatieprocedure bij de politie. Deze moet je succesvol afronden voor een verdere doorgang. Deze fysieke toets is een parcours, gebaseerd op de dagelijkse activiteiten van een politieagent. Explosief en conditioneel zwaar is hoe hij veelal wordt omschreven.

De Fysieke Vaardigheidstoets wordt afgenomen op de 2e selectiedag (deel A). Dit is dus als je positief door het intake gesprek bent gekomen. De sporttest wordt afgenomen in de sporthal in Amsterdam of Apeldoorn. Uiteraard gewoon op het politiecomplex. Op deze dag heb je ook de taaltoets en de capaciteitentest.

Wat kun je verwachten van de politie sporttest?

De politie heeft zelf een leuk en informatief filmpje gemaakt, waarin ze duidelijk maken wat je kunt verwachten van de FVT (Fysieke Vaardigheidstoets). Aanrader om even te kijken.

Hoe ziet de politie sporttest eruit?

De politie sporttest is er om jouw fysieke vaardigheden te testen die je straks meer dan nodig gaat hebben als politieagent. Daarom zijn er veel verschillende vaardigheden die aan bod komen: bukken, tillen & verplaatsen, sprinten, duwen & trekken, wenden & keren, klimmen, en springen & landen. Deze worden allemaal in een parcours getest, welke je in een zo kort als mogelijke tijd 5 keer moet afleggen.

Veel mensen vergissen zich in deze sporttest. Op filmpjes ziet hij er makkelijker uit dan dat het daadwerkelijk is. Hij is conditioneel zwaar en met pittige opdrachten. Maar geen zorgen, met een goede voorbereiding en training is deze sporttest echt geen issue.

plattegrond-politie-sporttest

Het parcours van de sporttest (FVT)

Het parcours bestaat uit 4 verschillende ‘opdrachten’: de kast, de banken, de kar en de medicineballen. Deze 4 verschillende onderdelen zijn o.a. gebaseerd op bijvoorbeeld een achtervolging te voet of het verplaatsen van zware objecten. Echt gebaseerd op de werkzaamheden van een politieagent.

Jan-Willen, je kent hem vast wel: de ‘Politievlogger’, heeft er een leuke video van gemaakt. Zo krijg je een goed beeld van het parcours. Nuttig om te kijken!

In het filmpje zie je goed de verschillende onderdelen. Deze gaan we hieronder verder behandelen.

De banken

Dit zijn de ‘gewone’ gymzaal banken: de Zweedse gymnastiekbanken. Elke gymzaal heeft ze eigenlijk wel. De banken staan 1,5 meter uit elkaar en je moet er overheen springen, zonder dat je de banken aanraakt.

Pas op, niet struikelen en je sprongen goed timen. Doordat de banken maar 1,5 meter van elkaar vandaan staan, kun je je daarin makkelijk vergissen.

De kast

De kast (110 cm hoog) is een obstakel waar je overheen moet komen, zonder dat er lichaamsdelen aan de zijkanten mogen passeren. In de verschillende rondes, moet je de kast op 2 verschillende manieren benaderen:

  1. Via de breedte-opstelling: je moet met minimaal een hand steunen op het bovendek. Een dievensprong of een spreidsprong zijn niet toegestaan.
  2. Via de lengte-opstelling: je moet minimaal 2 stappen maken op het bovendek en je moet ook hier met minimaal een hand steunen op het bovendek.

Geen zorgen, de instructeur zal duidelijke aanwijzingen geven. Van te voren is het gebruikelijk dat er altijd (meerdere) testronden worden gelopen. Zo weet je precies waar je op moet letten.

De kar

De kar moet je tijdens het parcours trekken en duwen. Dit is om en om. De kar moet over een bepaalde lijn heen worden getrokken of geduwd en moet gecontroleerd tot stilstand komen. Je moet er dus goed op letten dat je dit ook écht doet. Niet laten doorrollen. Doordat de kar een gewicht heeft van 200 kilo kan dit best pittig zijn.

Overigens niet bang zijn dat je de kar niet vooruit krijgt. Vooral veel meiden (en kleine jongetjes) maken zich hier zorgen over. Maar doordat er wielen onder zitten, is dit natuurlijk veel makkelijker. En zoals Gandhi zegt:

Kracht komt niet voort uit fysiek vermogen, maar uit een onverzettelijke wil.

Gandhi (Mahatma)

Ook hier zal de instructeur je tips geven om dit gecontroleerd te doen.

Medicineballen

Voor velen is dit onderdeel het meest slopend. De 3 ballen van ieder 5 kilo moeten verplaatst worden van vak naar vak. Hierbij is het belangrijk dat je de bal goed oppakt, de bal gecontroleerd neer ligt en bij het oppakken en verplaatsen goed door de knieën gaat.

Dat laatste maakt dit onderdeel erg slopend. Maar geen zorgen, hier kun je je goed op voorbereiden. Daarover later meer.

Het is erg belangrijk dat je de ballen dusdanig neerlegt dat ze niet wegrollen. Als de bal wegrolt moet je deze eerst terugleggen, voordat je verder kunt gaan met de andere ballen of het parcours. Van te voren zul je instructies krijgen van de instructeur en zal hij je wat extra tips meegeven om dit te voorkomen.

Slagen voor de politie sporttest

Zoals gezegd ziet de sporttest er makkelijker uit dan dat hij is. Het is belangrijk dat je de voorbereiding serieus neemt en hier op tijd mee begint. Het heeft geen zin om hier een dag van te voren mee te starten.

Een gegeven is dat kandidaten die aan sporten als voetbal, korfbal, handbal of survivalrun doen, al goed op weg zijn. Dit zijn immers sporten met veel onverwachte explosieve bewegingen.

Maar vergis je niet; als jij normaliter een linksbuiten bent in een bierteam, zul je toch flink aan de slag moeten. Het kan geen kwaad extra duur- en/of krachttraining op te bouwen.

Tijdseisen voor mannen en vrouwen

Je kunt er natuurlijk niet eindeloos over doen. Daarom zijn er strenge eisen. Hieronder de tijdseisen voor vrouwen (in de middelste kolom) en mannen (in de meest rechter kolom).

LeeftijdTijd (V)Tijd (M)
< 19 jaar 03:43 minuten03:07 minuten
19 – 24 jaar 03:45 minuten03:08 minuten
25 – 29 jaar 03:46 minuten03:10 minuten
30 – 34 jaar 03:52 minuten03:13 minuten
35 – 39 jaar 04:00 minuten03:19 minuten
40 – 44 jaar 04:07 minuten03:24 minuten
45 – 49 jaar 04:13 minuten 03:30 minuten
50 – 54 jaar 04:25 minuten 03:38 minuten
55 – 59 jaar 04:40 minuten 03:53 minuten
60 – 64 jaar 04:50 minuten04:00 minuten

De instructeur zal je tijdens het parcours op de hoogte houden van de resterende tijd en je instrueren of je gas bij moet geven, of wat gas kunt afnemen. Je hoeft je hier zelf dus geen zorgen over te maken.

”Ja, Ik Wil Slagen voor alle onderdelen en Agent Worden in 2021!”

Wat moet je ‘hebben’?

Om het parcours goed te kunnen behappen en te slagen voor de sporttest zijn er eigenlijk 4 belangrijke elementen:

  1. je hebt een goed uithoudingsvermogen;
  2. je hebt een goede lichaamskracht;
  3. je kunt snelheid over een lange periode vasthouden;
  4. je kan snel wenden en keren.

Onderdelen van je training

Om je maximaal voor te bereiden zijn er eigenlijk 4 onderdelen waarmee je de bovenstaande punten goed kunt trainen en aanzienlijk kunt verbeteren:

  1. Duurlooptempo: gewoon lekker hardlopen, zonder dat je gelijk helemaal bekaf bent. Gaat er om dat je dit langer kunt volhouden.
  2. Intervaltempo: een intensievere vorm, sneller dan de duurloop.
  3. Vaartspel: dit is een speelse vorm om het wenden, keren, etc. goed te trainen. Hiermee train je dus echt de explosiviteit. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de grond aan te tikken, te versnellen, te springen en dit te herhalen.
  4. Inlopen, uitlopen en opwarmen: ook niet onbelangrijk. Immers moet je goed voor je lichaam zorgen. Zorg er daarom voor dat elke training hiermee begint en eindigt.

Dit zijn ook de 4 onderdelen die de politie adviseert om mee te nemen in je voorbereidingen.

Meer lezen over het voorbereiden? Lees: Trainen voor de Politie Sporttest.

Politie conditie app

De trainingsapp

Vanuit de politie is er een mooie app ontwikkeld om je goed voor te bereiden voor de fysieke vaardigheidstoets. Samen met de app erbij kun je je maximaal voor bereiden. Erg effectief, met handige tools.

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.