gesprek met psycholoog politie
Home » 3e selectiedag (deel B) » Het psychologisch gesprek op de 3e selectiedag bij de politie.

Het psychologisch gesprek op de 3e selectiedag bij de politie.

Op de 3e selectiedag heb je het ‘beruchte’ psychologische gesprek. Tijdens dit gesprek probeert de politie psycholoog meer over jou te weten te komen en te kijken of jouw karakter en persoonlijke eigenschappen passen bij het politiewerk. Zo heeft hij of zij allerlei vragen voor je en bespreken jullie samen ook de vragenlijsten die je hebt ingevuld.

In dit artikel meer over het psychologische gesprek op zich zelf, de inhoud van het gesprek en hoe je je tot op zekere hoogte goed kunt voorbereiden.

Waarom een psychologisch gesprek?

Laten we eerst kort kijken naar het belang van dit onderdeel in de sollicitatieprocedure. Waarom moet je eigenlijk een uur tot anderhalf uur met een psycholoog praten? Wat heeft dat voor nut?

Wel, dat heeft alles te maken met bijvoorbeeld gebeurtenissen die jij hebt meegemaakt in het verleden, of vrij recent nog. Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een operatie, het overlijden van een partner of andere schokkende gebeurtenissen die veel impact hebben gehad op jouw leven. Het is voor de psycholoog belangrijk om te weten hoe jij hier mee omgaat en hoe jij dit persoonlijk verwerkt.

Met de geest is het precies als met de maag: men moet van hem alleen maar dingen vergen die hij verwerken kan.

Winston Churchill

Heb je dit een plekje kunnen geven? Hoe pak je het leven op? Heb je alles op de rit inmiddels? Allerlei zaken die de psycholoog uit je gaat halen, om te kijken of jij ook schokkende gebeurtenissen in het politiewerk aan zou kunnen. Er wordt echt gekeken of jouw karakter en je persoonlijke eigenschappen passen bij een politieagent.

Wat kun je verwachten tijdens het psychologische gesprek?

Zoals gezegd gaat de psycholoog echt peilen of jij als persoon past bij het politiewerk. Komen jou persoonlijke eigenschappen en karaktertrekken overeen met die van een politieagent?

In het gesprek worden er verschillende dingen behandeld. Bijvoorbeeld gebeurtenissen uit je jeugd, vrij recente gebeurtenissen, maar ook hoe jij naar de toekomst kijkt of bijvoorbeeld de samenleving.

Zo kan de psycholoog bepaalde situaties schetsen waar jij vervolgens op moet reageren. Hierover later meer, als we verschillende dilemma’s bespreken.

Hoe kun je je goed voorbereiden op het psychologische gesprek?

Tot op een zekere hoogte kun je je heel goed voorbereiden op het gesprek met de psycholoog. Je kunt van te voren namelijk al nadenken over bepaalde vragen die je ongetwijfeld gesteld gaat krijgen.

Ook kun je bepaalde situaties uit het verleden proberen voor jezelf onder woorden te brengen. Zo komt het hoogstwaarschijnlijk veel vlotter over. Daarmee laat je dan ook merken dat je er goed over kunt praten.

Hieronder bespreken we enkele belangrijke punten om je goed (op) voor te bereiden voor dit gesprek.

De ‘veelgestelde vragen’

Er zijn natuurlijk een paar standaard vragen die eigenlijk elke kandidaat wel te horen krijgt. Deze hebben we voor je op een rijtje gezet, zodat je je hier goed op kunt voorbereiden:

  • Waarom denk je dat dit beroep bij jou als persoon past?
  • Wat verwacht je van het politieagent zijn?
  • Wat vind je van het rechtssysteem in Nederland?
  • Hoe zou jij jezelf omschrijven? En hoe zouden vrienden jou omschrijven?
  • Waarom moet nou precies jij worden aangenomen?
  • Hoe sta jij in de samenleving? En hoe kijk jij er naar?
  • Wat zijn de positieve en negatieve eigenschappen van jou?

TIP: Schrijf van te voren deze vragen op en beantwoord ze hardop.

Zoals je merkt zijn dit echt vragen die gaan over jou als persoon. Jezelf goed kennen is dus belangrijk.

Je persoonlijke houding

Dit is wie jij bent. Dus je houding voor, tijdens en na het gesprek is enorm belangrijk. Maar waar moet je dan op letten? Hoe moet je dan een goed gesprek voeren?

Velen kunnen betogen, weinigen een gesprek voeren.

Amos Bronson Alcott

Allereerst is het belangrijk dat je de persoon voor je netjes aankijkt in de ogen. Niet wegkijken. Hiermee zullen ze direct zien dat je instaat voor jezelf en hetgeen wat je zegt. Ook het werken met handgebaren is een goede manier om je enthousiasme uit te stralen.

Zorg er voor dat je niet onderuitgezakt zit. Dit geeft een negatieve en ongeïnteresseerde uitstraling. Rug recht, schouders omhoog en borst een beetje naar voren.

Een ander belangrijk punt is dat je de persoon voor je ook echt laat uitpraten. Het is vaak een manier voor veel mensen om zelf te proberen het gesprek te begeleiden en onder moeilijke vragen uit te komen. Doe dit vooral niet. Laat juist merken dat je een goede luisteraar bent en op momenten dat het jouw beurt is. jij je verhaal doet.

glimlach psychologisch gesprek politie

Wanneer je binnenkomt: zorg voor een goede glimlach. De psycholoog kan voor jou een heel suf gesprek gehad hebben of net te horen hebben gekregen dat ze straks nog boodschappen moet doen. Zorg dat je gelijk goed binnenkomt met een goede glimlach en hartelijke uitstraling.

Hoe je dit allemaal kunt oefenen? Ga voor de spiegel zitten en voer een gesprek met jezelf. Natuurlijk kun je dit ook oefenen met bijvoorbeeld een familie-lid. Het zorgt ervoor dat je de eerste spanning al wegneemt en antwoorden onder woorden kunt krijgen.

Je persoonlijke vragenlijsten

Van te voren heb je meerdere vragenlijsten ingevuld. Dit heb je gedaan tijdens de 2e selectiedag deel A. Hiermee heb je jezelf al gedeeltelijk voorbereid voor het gesprek. Dit zijn vragen over jou als persoon en hoe je op bepaalde situaties reageert.

Probeer hier nog even aan terug te denken en je antwoorden voor de geest te halen. Op basis van deze vragenlijst wordt namelijk ook een gedeelte van het psychologische gesprek gevoerd.

De dilemma’s

Van veel studenten horen we ook dat er zogenaamde dilemma’s voorbij komen. Zoals net gezegd worden er dan bepaalde situaties geschetst waar jij vervolgens op moet reageren.

Probeer voor jezelf zulke dilemma’s uit te schetsen. Hoe zou jij hier op reageren? Wat zou jij voelen?

Bijvoorbeeld een auto-ongeluk, een verkeersruzie of een heterdaad diefstal. Wat zou je doen? Wat zou je eerste reactie zijn? Allemaal vragen waar je over na kunt denken.

Voorbeeld: je komt aangelopen bij de kassa’s in de supermarkt. Er staat een oude vrouw te wachten en plots piept er een jonge knul voor. Hij is een jaar of 25. Zou je er wat van zeggen? Of laat je het gaan? Want hij had toch maar 1 klein flesje RedBull… Hoe ga je hiermee om? En zou je hem eerst aanspreken? Of gelijk tegen de grond slaan?

Wat moet je niet vergeten tijdens dit gesprek?

Er zijn een aantal belangrijke dingen die je echt niet moet vergeten tijdens het psychologisch gesprek:

psychologische gesprek bij de politie

De psycholoog is ook een mens!

Sommige kandidaten zien de psycholoog als een soort ‘tegenstander’. Iemand waarvan je moet winnen om verder te komen in de selectieprocedure. Ze zien de psycholoog als een soort robot die allerlei lastige en ingewikkelde vragen stelt. Fout!

De psycholoog is ook gewoon een mens van vlees en bloed. Ga hem of haar niet ineens anders zien. Hou het luchtig.

Blijf bij jezelf!

Veel kandidaten maken de fout zich beter voor te doen dan dat ze daadwerkelijk zijn of stellen zich heel anders op. Hier prikt de psycholoog snel genoeg doorheen. Blijf bij jezelf en vertel eerlijk jouw verhalen. Ga er niet omheen draaien en wees integer.

Bovendien hou je jezelf ook voor de gek en bestaat er een kans dat je in je eigen verhalen gaat geloven…

Er is geen goed of fout

Het is belangrijk om te beseffen dat er tijdens dit psychologisch gesprek geen goed of fout is. Je zult nergens inhoudelijk op afgerekend worden. Het is niet dat jij persé de verkeerde keuze maakt. Het gaat er om dat ze een zo goed als mogelijk beeld van jou krijgen als persoon en kunnen beoordelen of jij past in het plaatje.

Ga dus ook niet op zoek naar de meest mooie antwoorden. Blijf jezelf.

Neem de tijd

Het is helemaal niet gek om even te vragen of je mag nadenken over een vraag. Of dat je graag even een paar seconden wilt nadenken over het antwoord wat je wilt formuleren. Ook hierin laat je dan zien dat je durft keuzes te maken, voor jezelf kan opkomen en secuur bezig wilt zijn.

Wees ook niet bang om gewoon vragen te stellen. Dat is je goed recht en staat ook professioneel en geïnteresseerd.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.