psychologische test politie
Home » 3e selectiedag (deel B) » Psychologische test bij de politie.

Psychologische test bij de politie.

De psychologische test bij de politie is een moeilijk onderdeel van de gehele sollicitatieprocedure bij de politie. Deze psychologische test bestaat uit 3 delen: de persoonlijkheidsvragenlijst, het gesprek met de psycholoog en het rollenspel (de praktijkproef).

⚠️ De psychologische test bestaat dus uit 3 verschillende onderdelen.

In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende onderdelen tijdens de psychologische test.

Wat is de psychologische test bij de politie?

De psychologische test – of ook wel het psychologisch onderzoek – is een onderzoek waarbij er gekeken wordt of jouw persoonlijkheid en karakter past bij de politie. Daarnaast wordt er gekeken of jij mentaal sterk in je schoenen staat. Deze psychologische test wordt afgenomen op de 3e selectiedag. De persoonlijkheidsvragenlijst vul je op de 2e selectiedag al in.

De psychologische test bij de politie duurt ongeveer een halve dag en bestaat uit 3 verschillende onderdelen:

  1. Persoonlijkheidsvragenlijst
  2. Het gesprek met de psycholoog
  3. Het rollenspel (de praktijkproef)

Tijdens deze psychologische test wordt er samengevat gekeken naar jouw samenwerking, je stressbestendigheid, je flexibiliteit en of je een kort of lang lontje hebt.

Na afloop hoor je of je bent geslaagd voor deze selectiedag.

Waarom een psychologische test?

De psychologische test is een belangrijk onderdeel. Je persoonlijkheid speelt namelijk een belangrijke rol binnen de politie en het team waar je mee werkt. Het onderzoek geeft de selectiecommissie een goed beeld van jouw competenties en vaardigheden en of jij dus capabel zult zijn voor de functie als agent.

Vergeet ook niet dat het psychologisch gesprek voor jezelf een goede indicatie is. Het geeft je meer zelfkennis en je kunt ook zelf goed beoordelen of het werk echt bij je past.

Je zal niet de eerste zijn die denkt: “Hmm, ik heb nog een hoop te leren.”. Sta hier ook gewoon voor open. Wees eerlijk naar jezelf.

De persoonlijkheidsvragenlijst

De persoonlijkheidsvragenlijst wordt op de 2e selectiedag afgenomen. Je maakt deze op de computer. Dit is ter voorbereiding op de 3e selectiedag.

Let op: het is dus niet zo dat je dan al definitief door bent naar de 3e selectiedag. Aan het einde van de 2e selectiedag hoor je of je hoor bent.

De test wordt vast afgenomen zodat wanneer je door bent naar de 3e selectiedag, de psycholoog van te voren al het gesprek kan voorbereiden. Dat hoeft dan niet meer op de dag zelf te gebeuren.

Weten wat je kunt verwachten? Lees Persoonlijkheidstest bij de politie. Hierin leggen we je uit hoe het in elkaar steekt en wat voor vragen en stellingen je kunt verwachten.

Het gesprek met de psycholoog

Het belangrijkste: blijf eerlijk!

Het door veel gevreesde gesprek: het gesprek met de psycholoog. Maar geen zorgen. Dit is gewoon een menselijk gesprek waarin je veel over je zelf moet vertellen en de onderzoeker zal beoordelen of jij klaar bent voor het politievak.

Dit gesprek is dus ook op basis van de ingevulde lijsten op de 2e selectiedag: de persoonlijkheidsvragenlijst, waar we het zojuist over hadden.

Meer weten over het gesprek met de psycholoog? Lees Het psychologisch gesprek op de 3e selectiedag bij de politie.

De onderzoeker zal bepaalde situaties uit het verleden aanhalen. Hoe ben je omgegaan met het overlijden van je broertje? Wat voor betekenis heeft het geloof voor jou? Of, hoe sta je in het leven? Probeer jezelf hiervoor goed voor te bereiden.

Het rollenspel (de praktijkproef)

Het rollenspel (of ook wel: de praktijkproef) bij de politie is om te kijken of jij het in je hebt om in een bepaalde situatie de kalmte te bewaren en te zoeken naar een juiste oplossing. Ben jij in staat om in een verhitte discussie de juiste keuzes te maken? En de ander ervan te overtuigen samen te zoeken naar een oplossing?

Schiet je zelf in de stress of neem je de leiding? Wees oplossingsgericht!

Tijdens het rollenspel wordt er bijvoorbeeld gekeken naar je besluitvaardigheid, je stressbestendigheid, maar ook je inlevingsvermogen.

Meer lezen over het rollenspel? En lezen welke casussen je bijvoorbeeld kunt verwachten? Lees: Rollenspel bij de politie (de praktijkproef).

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.