rollenspel politie
Home » 3e selectiedag (deel B) » Het rollenspel (de praktijkproef) op de 3e selectiedag bij de politie

Het rollenspel (de praktijkproef) op de 3e selectiedag bij de politie

Op de 3e selectiedag is het dan zo ver: het rollenspel tijdens de politie sollicitiatie (ofwel de praktijkproef). Voor veel sollicitanten een spannend onderdeel. Want wat kun je verwachten? Waar moet je rekening mee houden? En hoe zal het rollenspel eruit zien?

Tijdens het rollenspel moet je in staat zijn een probleemsituatie tot rust te bedaren en tot een oplossing zien te komen.

⚠️ Op deze dag heb je ook het psychologische gesprek.

Waarom is het rollenspel een onderdeel in de politie sollicitatie?

Het rollenspel is onderdeel van de politie sollicitatie, om een goed beeld te krijgen van jouw als persoon. Hoe ga je er mee om als er iemand tegen je staat te schreeuwen? Als er iemand met tranen in zijn ogen je een emotioneel verhaal voorschotelt? Hoe krijg je de situatie onder controle?

Ben jij in staat om tijdens het dagelijkse politiewerk zulke situaties onder controle te krijgen en knopen door te hakken?

Het rollenspel zegt dus veel van jou als persoon. Beschik jij over de juiste competenties?

Wat is het doel van het rollenspel?

Tijdens het rollenspel krijg je dus een bepaald scenario voorgeschoteld. Aan jou om de situatie onder controle te krijgen en te behouden en tot een goede oplossing te komen.

⚠️ Doel: kom met een resultaatgerichte oplossing. Dit doe je door een bepaald overwicht te creëren. Niet door autoritair gedrag.

Hoe verloopt het rollenspel?

Van te voren krijg je duidelijkheid over de case. Je krijgt dan de tijd om je voor te bereiden. Dit is vaak 20 minuten.

Je zult als het tijd is worden geroepen door de beoordelaar. Je krijgt instructies en vervolgens loopt de acteur binnen. Dan zal het rollenspel over het algemeen gelijk beginnen.

Het scenario hoeft in feite niet uit te maken. Als je je goed voorbereid zul je jezelf door elk scenario heen boxen.

Waar wordt er tijdens het rollenspel op gelet?

Tijdens het rollenspel zit er natuurlijk een beoordelaar bij. Die zal jouw optreden op verschillende fronten beoordelen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan de volgende vaardigheden:

  • Aandachtig luisteren: ben je in staat om de andere persoon uit te laten praten? Maar kun je ook onderbreken om te vragen om verduidelijking? Of om zelf een punt te maken?
  • Inleven in de situatie: probeer je echt te begrijpen wat er aan de hand is? En hoe de persoon zich voelt? Snap je zijn probleem?
  • Oprechtheid: straal je uit dat je de ander serieus neemt? En dat je eerlijk handelt?
  • Besluitvaardigheid: kun je de knopen doorhakken? Of een oplossing voorleggen? Tot een compromis komen?

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat je een zogenaamd overwicht moet hebben. Je moet de situatie de baas zijn, maar je niet autoritair opstellen. Daarbij is objectiviteit erg belangrijk. Alleen op die manier zul je in staat zijn om de situatie naar je toe te trekken en de situatie op jouw manier af te ronden.

Welke scenario’s kun je verwachten?

Er zijn tal verschillende scenario’s denkbaar. We hebben verschillende voorbeelden voor je op een rij gezet zodat je ongeveer weet wat je kunt verwachten.

⚠️ DISCLAIMER: de onderstaande casussen zijn slechts voorbeelden. Je kunt dus hele andere situaties voorgeschoteld krijgen.

Voorbeeld: een burenruzie

Een bewoner heeft een melding gemaakt van een burenruzie. Je komt ter plaatste en direct komt een van de twee buurmannen driftig op je af. Met een verheven stem schreeuwt hij: ‘Als dit nog langer duurt, dan doe ik hem wat aan! Ik word gek!’.

Aan jou de taak om de buurman rustig te krijgen en onderzoek te doen naar de situatie. Vraag hem bijvoorbeeld wat er aan de hand is, wat er precies is voorgevallen en wat hij als oplossing ziet.

Voorbeeld: een verwarde man

voorbeeld rollenspel politie

In het winkelcentrum zie je een man driftig rondlopen en wild gebaren maken en wat mompelen. Hij richt zich tot je en kraamt eigenlijk een hoop onzin uit.

Probeer duidelijk uit te zoeken wat er aan de hand is, wie deze man eigenlijk is, wat simpelweg zijn plan is en of je hem kunt helpen.

Voorbeeld: een ontevreden toerist

Je loopt op het station en je wordt aangesproken door een toeriste. Het is wat gebrekkig Nederlands, maar je kunt er uit opmaken dat deze vrouw zich voelt benadeeld en is opgelicht door een verkoper op straat. De vrouw breekt en tranen rollen over zijn wangen. ‘Mijn hele vakantie is verpest’.

Stel de vrouw gerust. Vertel haar dat je haar gaat proberen te helpen en bijvoorbeeld in contact gaat brengen met de juiste instanties. Je kunt haar bijvoorbeeld uitleggen dat je haar nu niet direct kunt helpen. Breng dit op een goede manier over.

Waar moet je zelf op letten tijdens het rollenspel?

Er zijn een paar belangrijke elementen om niet te vergeten tijdens het rollenspel. Wees ervan bewust dat dit punten zijn die je ook zelf echt kunt trainen. Hierover later meer.

  • Autoritaire uitstraling vermijden. Dit is een veelgemaakte fout. Probeer echt objectief te blijven en je in te leven in de situatie. Ga niet het ‘agentje’ uithangen en laten zien dat je een status hebt. Neem dit gedrag dus niet aan. Probeer iemand écht te begrijpen en dit ook te laten merken.

⚠️ Grenzen stellen is geen autoritair gedrag.

  • Je lichaamstaal. Dat lichaamstaal belangrijk is, zullen we je niet hoeven vertellen. Voorkom dat je met je handen over elkaar gaat staan of ze in je zakken stopt. Neem een zelfverzekerde houding aan en maak gebruik van gebaren.
  • Iemand geruststellen. Veelal horen we van sollicitanten dat de acteur emotioneel of redelijk agressief was. Een van de belangrijkste dingen die je dus moet doen is deze persoon gerust stellen. Zorg dat diegene zich op zijn of haar gemak voelt en ook echt merkt dat je geïnteresseerd bent in het verhaal.
  • Objectiviteit. Bekijk de gehele situatie. Niet inzoomen op een aspect. Doe je oogkleppen af en schets een reële situatie.
  • Stel je grenzen. Zoals gezegd is het stellen van grenzen geen autoritair gedrag. Het is namelijk waar jij voor staat en wat jij allemaal toelaat. Je hoeft bepaalde dingen dus echt niet te accepteren.
  • Hak knopen door. Je kunt eindeloos het maar-woord accepteren, maar dat gaat niets opschieten. Je moet echt knopen gaan doorhakken en duidelijk laten merken dat je oplossingsgericht bent. Dit kun je ook gerust zeggen.

Hoe kun je je het beste voorbereiden op het rollenspel?

Voorbereiden op het rollenspel bij de politie is qua inhoud niet mogelijk. Je weet immers niet welke casus je krijgt.

Maar natuurlijk kun je wel je vaardigheden trainen. Denk bijvoorbeeld aan het actief luisteren, het oprecht overkomen of een zelfverzekerdere uitstraling aannemen.

Wees oplossingsgericht! Hak knopen door!

Overwicht rollenspel politie

Als laatste willen we je nogmaals benadrukken dat je echt oplossingsgericht moet denken tijdens het rollenspel. Je kan het nooit helemaal goed doen, maar probeer samen met degene die voor je staat tot een mooie en doordachte oplossing te komen.

Durf dan ook echt knopen door te hakken. Laat je ieder geval niet wegzetten. Zorg dat jij de leiding neemt en het overzicht hebt. Hou dat overwicht.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.