sollicitatieprocedure politie
Home » Sollicitatie » De gehele sollicitatieprocedure bij de politie.

De gehele sollicitatieprocedure bij de politie.

Gaaf, je hebt de ambitie om aan de slag te gaan als agent. Je hebt al veel rondgekeken: een hoop informatie. Maar hoe ziet nu die gehele sollicitatieprocedure bij de politie eruit? Welke verschillende fases zijn er allemaal? En wat voor testen kun je allemaal verwachten?

In dit artikel bespreken we de verschillende onderdelen van de sollicitatieprocedure bij de politie.

Je sollicitatie naar de functie van Agent

bewust blauw uitnodiging

Het begin van het hele proces: je sollicitatie naar de functie van Agent bij de Landelijke Eenheid. Je vult online een sollicitatie in.

Op basis van je motivatie, opleiding, leeftijd, afkomst en dergelijke aspecten, wordt er beoordeeld of je wordt uitgenodigd voor de 1e selectiedag.

Deze uitnodiging ontvang je via de mail.

De 1e selectiedag (Bewust Blauw)

Wanneer je naar aanleiding van je sollicitatie bent uitgenodigd voor de 1e selectiedag, staat je een interactieve kennismaking te wachten. Dit dagdeel is vooral om kennis te maken met het politiewerk en een uitleg te krijgen over de sollicitatieprocedure bij de politie.

Je krijgt meer uitleg over het werk als agent, wat erbij komt kijken en wat je bijvoorbeeld kunt verwachten van de sollicitatieprocedure.

Aan het einde van dit dagdeel vind er een persoonlijk gesprek plaats. Er wordt gekeken hoe jij bent als persoon en hoe dit staat in verhouding tot het politiewerk. Heb je eventueel vragen, dan is er gelegenheid om deze te stellen.

⚠️ Je krijgt direct te horen of je wordt uitgenodigd voor de 2e selectiedag of niet. Zoja, dan wordt er gelijk een datum gepland.

Wil je meer lezen over het intakegesprek op deze 1e selectiedag?

De 2e selectiedag (deel A)

Wanneer je positief door het intakegesprek bent gekomen, wordt je uitgenodigd voor de 2e selectiedag (deel A). Tijdens deze selectiedag staat je de sporttest te wachten, de taaltoets en de cognitieve capaciteitentest.

De sporttest (ook wel de Fysieke Vaardigheidstoets) is een fysieke test om te kijken of je conditioneel sterk genoeg bent. Je moet aan strenge eisen voldoen.

De taaltoets is er om je taalkundige capaciteiten te testen. Politiewerk is namelijk meer dan alleen straatwerk. Er komt natuurlijk ook een hoop administratief werk bij kijken. Je moet je correct verstaanbaar en leesbaar maken.

”Ja, Ik Wil Slagen voor alle onderdelen en Agent Worden in 2021!”

Je cognitieve capaciteiten, dus je intellectuele (cognitieve) vaardigheden, worden getest door middel van de zogenaamde cognitieve capaciteitentest. Bijvoorbeeld je ruimtelijke of wiskundige inzicht. Deze test is met name om een goede inschatting te krijgen van jouw werk- en denkniveau.

Aan het einde van dit dagdeel moet je ook een persoonlijke vragenlijst invullen. Deze wordt onder andere gebruikt voor het gesprek met de psycholoog op de 3e selectiedag. Dit zijn veelal stellingen waarvan jij moet aangeven in hoeverre deze voor jou van toepassing zijn.

⚠️ Aan het einde van de dag hoor je of je geslaagd bent voor de 2e selectiedag. Er wordt dan vaak gelijk een vervolgafspraak gemaakt voor de 3e selectiedag (deel B).

De 3e selectiedag (deel B)

Dit dagdeel staat in het teken van psychologische testen. Zo heb je het beruchte rollenspel en het gesprek met de psycholoog.

vragen intakegesprek

Tijdens het rollenspel moet je anticiperen op een situatie zoals deze in het echt zou kunnen voorkomen. Hoe ga je om met de situatie? Hoe bedaar je iemand tot rust? En heb je het in je om tot een oplossing te komen? Dit rollenspel – wat wordt uitgevoerd door een professionele acteur – wordt beoordeeld door een beoordelaar.

Aansluitend heb je het gesprek met de psycholoog. Je zult samen de vragenlijsten bespreken die je eerder op de 2e selectiedag hebt gemaakt. Daarnaast kunnen eerdere gebeurtenissen uit je leven worden besproken. Hoe ben je hiermee omgegaan? Heb je daar nog veel last van? Leef je een gelukkig leven? Hoe ben je omgegaan met het overlijden van een dierbare?

Alles wordt besproken. Dit om een zo goed als mogelijk beeld van jou te krijgen.

Het eindgesprek

Tijdens het eindgesprek wordt er nog een grondig gesprek met je gevoerd. Hierbij wordt je motivatie nogmaals uitgebreid besproken, worden je resultaten van de voorgaande testen behandeld, maar wordt er ook meer achtergrondinformatie gegeven over het werk van de politie.

Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de achtergrond van de politie. Je scoort punten als je inhoudelijk ook veel weet en kunt meepraten. Daarnaast is het belangrijk dat je voor jezelf heel duidelijk hebt waarom je aan de slag wil bij de politie en je dit goed onder woorden kunt brengen.

Een paar belangrijke aandachtspunten: zorg dat je er netjes uitziet, spreek duidelijk, met ontzag en neem je glimlach mee.

Kijk hier om meer te weten te komen over de politie en de taken die ze uitvoeren: Over de politie.

De medische keuring

Na het eindgesprek heb je de medische keuring. Dit is dus wat anders dan de sporttest. Tijdens deze medische keuring wordt er gekeken naar onder andere je ogen, oren, je hart- en longfunctie en het functioneren van je ledematen.

Eventueel word je tijdens deze medische keuring beoordeeld op medicijngebruik. Dit wordt allemaal besproken met de arts.

Belangrijk om te weten dat de medische keuring wordt uitgevoerd door een onafhankelijke instantie. Zij geven enkel een positief of negatief advies af. De politie ontvangt dus niet jouw medische dossier.

⚠️ Een veelgestelde vraag is waarom de medische keuring pas na het eindgesprek komt. Dit komt omdat de medische keuring pas mag worden uitgevoerd bij een tijdelijke aanstelling.

Betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek

De laatste stap tijdens de sollicitatieprocedure van de politie: het betrouwbaarheids- en geschiktheidsonderzoek. Hier kun je zelf niet heel veel aan doen. De politie zal een volledige screening uitvoeren. En niet alleen op jou, maar ook op bijvoorbeeld je familie.

Er wordt bij jou thuis een gesprek gevoerd, je social media accounts worden gronding bekeken, je vriendengroep wordt gescreend en er worden verschillende controles gedaan bij bijvoorbeeld het Bureau Krediet Registratie.

Als ook dit allemaal positief is, dan is het zo ver: je kunt gaan starten aan de opleiding.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.