Home » 2e selectiedag (deel A) » De taaltoets op de 2e selectiedag bij de politie.

De taaltoets op de 2e selectiedag bij de politie.

De politie taaltoets wordt afgenomen op de 2e selectiedag. Het is een belangrijk onderdeel en daarom is een goede voorbereiding essentieel. Tijdens deze toets wordt er gekeken naar je taalvaardigheid van lezen en schrijven, maar ook naar je spelling.

Waarom heeft de politie een taaltoets?

De taaltoets is een belangrijk onderdeel. Veel mensen onderschatten hoe vaak een politieagent eigenlijk bezig is met taal. ”Een agent is toch op straat bezig?”. Fout! Vaker dan je denkt.

Bij het politiewerk komt er bijvoorbeeld een hoop administratie kijken. Denk bijvoorbeeld aan het uitschrijven van een proces-verbaal, het inlichten van collega’s over bepaalde gebeurtenissen of het grondig bestuderen (of schrijven) van een rapportage. Je zult er vaker mee bezig zijn dat je denkt. Belangrijk dat je dit dus goed onder de knie hebt.

Daarom is de taaltoets een belangrijk onderdeel tijdens je sollicitatie bij de politie.

De inhoud van de politie taaltoets

De taaltoets bestaat uit 3 verschillende onderdelen. Deze worden allemaal in een keer achter elkaar afgenomen op de computer. De onderdelen die aan bod komen tijdens de taaltoets zijn:

  1. De voortoets
  2. Lezen
  3. Schrijven

Per onderdeel zullen we inhoudelijk bespreken wat precies de bedoeling is, waar je op moet letten en wat je kunt verwachten.

Deel 1: de voortoets

De voortoets is het eerste onderdeel en bestaat uit 4 (kleine) teksten met daarin onvolledige zinnen en woorden die je zelf moet afmaken. Het is aan jou om op de plekken van de puntjes de juiste letters in te vullen. Daarbij geldt: er moeten evenveel letters worden geplaatst als het aantal puntjes.

politie taaltoets

Dit lijkt makkelijk, maar er kunnen soms moeilijke woorden bij zitten. Belangrijk dat je de teksten dus goed leest en ook de context goed probeert te begrijpen.

⚠️ Lees altijd de tekst secuur door en kijk of je antwoord écht klopt. Ook binnen de context.

Hoe verder je komt, hoe moeilijker de opdrachten worden. Dit is helemaal niet erg en hier hoef je je geen zorgen over te maken. Blijf goed rustig lezen.

Ga jij sl..en v..r de taalt…s tijdens de 2e selectie…?

Deel 2: lezen

Het tweede onderdeel van de taaltoets bestaat uit het leesgedeelte. Je krijgt meerdere teksten te zien, waarna je verschillende vragen moet beantwoorden. Dit zijn veelal meerkeuzevragen.

Deze leesteksten en vragen worden vergeleken met de leesvaardigheidstesten die je bijvoorbeeld tijdens de cito’s krijgt (of hebt gekregen).

Deel 3: schrijven

Het laatste onderdeel is schrijven. Je zult – vaak meerdere teksten – moeten schrijven, waarbij je moet voldoen aan bepaalde eisen.

Tijdens dit onderdeel wordt er vooral gelet op de inhoud, maar ook naar je (werkwoord)spelling, leestekens, en de opbouw van je zinnen.

Belangrijk is dat je geen afkortingen gebruikt, geen straattaal en ook niet zogenaamde ‘internet-taal’. Probeer formeel te blijven.

Ook voor dit onderdeel geldt dat de teksten en eisen steeds moeilijker zullen worden.

Waarom zakken veel andere sollicitanten voor de politie taaltoets?

Geregeld zakken sollicitanten op specifiek dit onderdeel. Dit heeft eigenlijk met een ding te maken: snelheid. Veel sollicitanten gaan te snel door dit onderdeel heen en kijken niet verder dan hun neus lang is.

⚠️ Er zitten veel vragen / opdrachten bij die relatief makkelijk lijken, maar waar je je toch snel in kunt vergissen. Werk en lees secuur.

De belangrijkste tip die we je willen meegeven: neem de tijd en lees en bestudeer de opdrachten nauwkeurig. Lees nadat je een antwoord hebt gegeven, nog een keer goed de vraag door, gevolgd met je antwoord. Zorg dat je echt 100% zeker bent.

Het zou maar net de vraag zijn die je te veel fout hebt, en je daardoor niet slaagt voor de toets…

Hoe kun je je goed voorbereiden op de taaltoets?

Er zijn verschillende manieren om je goed voor te bereiden op de taaltoets. Allereerst is het belangrijk dat je veel leest. Door veel te lezen en bezig te zijn met woorden raak je gewend aan het verwerken van informatie en het omzetten hiervan naar actie.

Meer lezen over andere testen op deze 2e selectiedag? Lees het artikel over de letterpatronen of het artikel over de politie sporttest (de FVT).

Werk aan je woordenschat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door kruiswoordpuzzels te maken, naar synoniemen te zoeken voor woorden, of gewoon aan de slag te gaan met enkele oefenopdrachten.

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.