Toelatingseisen ogen, oren en medicijngebruik
Home » Sollicitatie » Toelatingseisen ogen, oren en medicijngebruik.

Toelatingseisen ogen, oren en medicijngebruik.

V oor het politiewerk moet je natuurlijk topfit zijn. Je krijgt op dagelijkse basis te maken met bijvoorbeeld fysieke actie. In dit artikel gaan we specifiek in op de toelatingseisen voor je ogen, oren en eventueel medicijngebruik. De algemene eisen voor de politieopleiding kun je lezen in het artikel Toelatingseisen Politieopleiding.

De strenge toelatingseisen voor je ogen, oren en medicijngebruik

Dat deze toelatingseisen zo streng zijn zal voor iedereen begrijpelijk zijn. Je ogen en oren zijn natuurlijk erg belangrijk in het politievak. Je moet wel op zoek kunnen naar de juiste verdachte met bijvoorbeeld de blauwe of rode jas en kunnen horen of er in een pand mensen aanwezig zijn tijdens een inval.

Deze toelatingseisen voor je ogen, oren en medicijngebruik worden individueel bepaald. Het is daarom lastig om exacte richtlijnen te geven. Onderstaande punten zijn dus algemene richtlijnen en gelden als uitgangspunten.

De arts zal jou dus individueel beoordelen.

Eisen voor je ogen

Er zijn verschillende eisen voor je ogen. Zo moet je goed kleuren kunnen zien én onderscheiden en bijvoorbeeld scherp kunnen zien op afstand. Een bril hoeft niet per definitie een afkeuring te betekenen.

Kleuren zien en onderscheiden (kleurenblind)

Op de 3e selectiedag wordt tijdens de Medische keuring gekeken of je aan deze eisen voldoet. Dat wordt gedaan aan de hand van een Ishiharatest (en eventueel een HRR test). Dit zijn testen om te kijken of je kleurenblind bent. Dus of je goed kleuren kunt zien, maar deze ook goed kunt onderscheiden van elkaar.

Ben je kleurenblind, dan kun je er vanuit gaan dat je niet door de medische keuring gaat komen.

Je kunt online een test maken: Color Arrangement Test. Hou er wel rekening mee dat je scherminstellingen van invloed kunnen zijn, evenals het daglicht of dergelijke. Dus dat hoeft niet per direct te betekenen dat je het tijdens de medische keuring niet (of wel) haalt.

Color Arrangement test

Tijdens deze online test moet je de bovenstaande kleuren allemaal op volgorde zetten. Op basis daarvan kan er worden gezien of je kleurenblind bent en in welke mate.

Nogmaals: de test hoeft niets te zeggen, maar als er wordt geconcludeerd dat er sprake is van een flinke kleurenblindheid, dan moet je je er wel op instellen dat dit ook uit de medische keuring zal komen.

Scherp zien op afstand

Je moet zonder enkele moeite bepaalde waarden ‘scoren’ voor objecten met een afstand van meer dan 60 centimeter:

  • visus met correctie: binoculair ≥ 1,0 en het slechtste oog ≥ 0,5.
  • visus zonder correctie: beste oog ≥ 0,25
  • geen diplopie (dat is dubbelzien)
  • gezichtsvelden: binoculair, horizontaal tot 90º graden temporaal beiderzijds
  • schemerzien (het goed zien bij een zwakke verlichting)
  • bij brilgebruik bij visus ≥-2D dient bril met brilveren gebruikt te worden.

Wat is binoculair zien? Binoculair zien is dat je met beide ogen tegelijkertijd het object kunt waarnemen zonder vertraging. Het betreft dus samenwerking tussen je ogen.

Bril, contactlenzen of nachtlenzen?

Je ogen moeten bepaalde waarden halen als het gaat om scherpte. Een bril of contactlenzen hoeft helemaal geen bezwaar te zijn. Maar:

Zonder bril (of contactlenzen) moet je met allebei de ogen apart 0,25 kunnen zien. Met een bril (of contactlenzen) moet je visus met een oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5.

Heb je nachtlenzen? Het advies vanuit de politie is dat je dan eerst een afspraak maakt bij een opticien of oogarts om te kijken of je aan de visuseis voldoet. De uitslag neem je dan mee naar de medische keuring. Je moet er wel rekening mee houden dat je je lenzen 24 uur uit moet hebben, voordat je naar de opticien of oogarts gaat.

Alternatief: ogen laten laseren

Voldoe je niet aan de visuseis? Dan kun je overwegen om je ogen te laten laseren. Je moet er wel rekening mee houden dat je deze kosten zelf moet betalen en dat een laserbehandeling niet per definitie ervoor kan zorgen dat je wél aan de visuseis kunt voldoen. Bespreek dus eerst wat je kansen zijn. Zo voorkom je een eventuele teleurstelling.

Conclusie voor je ogen: je moet zonder hulpmiddel met beide ogen apart 0,25 kunnen zien. Met hulpmiddel (bril/lenzen) moet je visus met een oog minimaal 1,0 zijn en met het andere oog minimaal 0,5.

Eisen voor je oren

audiogram gezond persoon

Voor je oren is het belangrijk dat je niet meer dan een gehoorverlies hebt van 40 decibel (dB) bij 500, 1000, 2000 en 3000 herts (Hz). Een gehoorverlies van 40 decibel is dus maximaal.

Twijfel je hieraan? Dan kun je het beste een gehooronderzoek doen bij een KNO-arts (een Keel-Neus-Oor-arts).

Hiernaast zie je een audiogram van een gezond persoon, met daarbij het aantal herts (Hz) op de horizontale as en het aantal decibel (dB) op de verticale as.

Eisen qua medicijngebruik

Medicijnen hoeven over het algemeen geen probleem zijn. Maar sommige medicijnen kunnen je reactievermogen, je bewustzijn, je oordeelsvermogen, je evenwicht of concentratie dusdanig beïnvloeden, dat het gevaarlijk is voor jou en je omgeving. Dit is afhankelijk voor de soort medicijnen die je gebruikt. Dit zal de arts tijdens de medische keuring beoordelen. Het kan dus zo zijn dat je met bepaalde medicatie niet door de keuring komt. Enkele bezwaren kunnen zijn:

Insuline spuiten

Spuit je insuline? Dan kun je er eigenlijk vanuit gaan dat je wordt afgewezen. Er bestaat namelijk een kans dat je dit vanwege onregelmatige diensten, niet altijd op tijd zult kunnen doen.

insuline politie eis

Er zijn 2 mogelijke varianten waarmee je toch een positief advies kunt krijgen:

  1. Je gebruikt al 5 jaar geen medicijnen meer.
  2. Je bent twee jaar aanvalsvrij na een aanval zonder medicatie.

De arts zal dit tijdens de medische keuring beoordelen en kan per persoon natuurlijk verschillen.

ADHD / Ritalin-gebruik

Het gaat hier niet persé om de medicatie zelf, maar meer de diagnose. Het is wel belangrijk om te weten dat de medicatie de veiligheid van de kandidaat en zijn of haar omgeving kan beïnvloeden.

Veelal zal dit duidelijk worden tijdens de (psychologische) gesprekken. Bijvoorbeeld tijdens het gesprek met de psycholoog of het rollenspel.

Bloeddruk

Ook je bloeddruk moet ‘gezond’ zijn. Je bovendruk mag maximaal 160 zijn en je onderdruk maximaal 95. In sommige gevallen kan het zo zijn dat je eerst de gelegenheid krijgt om hier behandeld voor te worden.

Conclusie toelatingseisen ogen, oren en medicijngebruik

Er zijn dus strenge eisen als het gaat om je ogen, oren en medicijngebruik. Veelal zal de arts individueel ook bepalen of je geschikt bent of niet. Er kunnen zaken zijn waar de arts rekening mee zal houden of het advies geven eerst een behandeling te ondergaan.

De arts zal enkel een ‘ja of een nee’ doorgeven aan de politie. De politie krijgt het medische dossier dus niet te zien.

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.