toelatingseisen voor politieopleiding
Home » Politieopleidingen » Toelatingseisen voor de politieopleiding. Wat zijn de eisen?

Toelatingseisen voor de politieopleiding. Wat zijn de eisen?

Het politievak is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Maar wat zijn de toelatingseisen voor de politieopleiding? Je moet bijvoorbeeld mentaal sterk in je schoenen staan en fysiek ijzersterk zijn. Tijdens de sollicitatieprocedure worden er verschillende testen gedaan om te kijken of je echt geschikt bent. Waar er op wordt gelet? Op veel dingen! Prepare yourself.

Een diploma van vooropleiding

Voor elke politieopleiding is het noodzakelijk om een diploma (of overgangsbewijs) te hebben. Zonder kun je niet deelnemen aan de politieopleiding. Het diploma wat je nodig hebt is natuurlijk ook afhankelijk van de soort politieopleiding die je wilt gaan volgen.

Zit je in je eindexamenjaar? Heb je dus nog geen diploma? Dat maakt niet uit. Je kunt gewoon solliciteren. Op een later moment zal er dan gevraagd worden naar je diploma.

Ook met een buitenlands diploma kun je gewoon solliciteren. Echter heb je dan wel een diplomawaardering nodig. Die kun je aanvragen via de website van het IDW (Internationaal Diplomawaardering). Dan wordt er in feite gekeken wat jouw diploma in Nederland ‘waard’ is.

Fysiek erg fit!

Het politiewerk is fysiek een zwaar beroep. Denk maar eens aan een achtervolging te voet, of een aanhouding van meerdere Feyenoord-hooligans. Daar komt meer bij kijken dan je denkt. Daarom is het noodzakelijk dat je fysiek veel meer dan gemiddeld in orde bent.

toelatingseisen politieopleiding

Denk bijvoorbeeld aan een perfecte conditie (een goed uithoudingsvermogen), een goede lichaamskracht, behendigheid of snelheid.

Je fysieke gesteldheid wordt op de tweede selectiedag getest door de zogenaamde Fysieke Vaardighedentoets (ook wel de sporttest). Tijdens deze fysieke toets wordt getest of je fysiek in orde bent en het politiewerk aan zou kunnen op dit vlak.

Mentale gesteldheid

Ook in je ‘koppie’ moet je sterk zijn. Je kunt vervelende dingen meemaken tijdens het politiewerk. De vraag is: hoe reageer je hierop. Kun je dit mentaal verwerken en een plek geven? Of laat je dit toe?

Maar er zijn ook andere mentale vlakken die erg belangrijk zijn. Mogelijke problemen zouden bijvoorbeeld funest kunnen zijn voor een baan bij de politie:

 • een alcohol verslaving;
 • hoogtevrees;
 • psychische klachten;
 • drugsverslaving;
 • watervrees;
 • claustrofobie.

Al deze zaken worden tijdens de sollicitatieprocedure getest, besproken of behandeld. Mocht een van de bovenstaande van toepassing zijn op jouw: dit hoeft niet voor elke situatie een directe afwijzing te betekenen.

The body achieves what the mind believes.

Medische eisen

Naast de fysieke en mentale eisen, moet je lichaam ook medisch in orde zijn. Zo moet je denken aan je ogen, je oren, terugkerende klachten of bijvoorbeeld medicijngebruik of een aandoening. Belangrijke aandachtspunten die de politie zelf ook vermeld:

 • Scherp kunnen zien op afstand, en goed kleuren zien én onderscheiden;
 • Je hebt een goed gehoor;
 • Geen beperkingen aan je armen of benen;
 • Je hebt geen langdurige of vaak terugkerende rugklachten;
 • Aan je hart of longen heb je geen dusdanige beperkingen waardoor je uithoudingsvermogen slecht is, of onder peil;
 • Je hebt geen aandoeningen die het bewustzijn, evenwicht of oordeelsvermogen beïnvloeden;
 • Medicatie die het bewustzijn, evenwicht of oordeelsvermogen beïnvloeden.

Dat is nog al een lijst, eh? Maar wel echt belangrijk om de functie als agent uit te kunnen voeren. Heb je hierover vragen? Dan kun je het beste contact opnemen met de afdeling Kom Bij De Politie.

Dit wordt onder andere getest tijdens de medische keuring.

De juiste eigenschappen en competenties

Nogmaals: niet iedereen kan het politiewerk aan. Ook op het gebied van persoonlijke eigenschappen en competenties (dat zijn aantoonbare kenmerken en vaardigheden die jij als persoon hebt). Je moet dus beschikken over de juiste eigenschappen. Je hebt namelijk ook een voorbeeldfunctie.

Maar waar moet je dan aan denken? Wat houden die juiste eigenschappen dan in?

persoonlijkheid politie

Enkele voorbeelden zijn of je je kunt verplaatsen in anderen, je kunt omgaan met spanning, je andere mensen begrijpt, je de knoop kan doorhakken of bijvoorbeeld of je je bewust bent van de verschillende normen en waarden in onze samenleving. Allerlei zaken waar je rekening mee moet kunnen houden. Je staat namelijk in het midden van onze samenleving en hebt met letterlijk iedereen te maken. Kan jij dat aan? Heb je dat in je?

Tijdens de politieopleiding leer je natuurlijk ook hoe je je moet gedragen en wat er van je wordt verwacht. Natuurlijk moet je in bepaalde dingen ook nog groeien. Hier wordt in de politieopleiding meer dan logisch veel aandacht aan gegeven.

Je persoonlijkheid wordt onder andere getest tijdens het gesprek met de psycholoog. Maar ook tijdens het rollenspel. Dan wordt er een situatie geschetst die je in het echt kunt verwachten. Tijdens dit rollenspel moet je dan zoeken naar een oplossing en het overzicht zien te bewaren.

Integriteit en betrouwbaarheid

Wat is integer zijn? Integer zijn is dat je eerlijk en oprecht bent en dus ook niet omkoopbaar. Je doet wat je zegt, en zegt wat je doet. Je hebt geen geheimen of een dubbel leven. Als je aan de slag wilt bij de politie moeten ze weten wat ze aan je hebben en er moeten geen vage dingen zijn.

Maar waar letten ze dan bijvoorbeeld op? Er wordt bijvoorbeeld gekeken of je eerder in aanraking bent geweest met de politie of justitie. Het is natuurlijk niet zo dat als je een keer een simpele snelheidsboete hebt gekregen, je direct deze baan kunt vergeten. Het gaat natuurlijk om andere incidenten.

Maar ook wordt er bijvoorbeeld gekeken naar de mensen met wie je omgaat. Wat zijn dat voor mensen, zijn dit de juiste personen? Wanneer jij je in een crimineel circuit begeeft, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat deze baan aan je voorbij gaat. Verder kan er worden gekeken naar hoe je met geld omgaat of bijvoorbeeld leningen. Zit je hele dagen in het casino? Je geld te verbrassen? Dan wordt het natuurlijk een lastig verhaal.

Eenvoud is een voorwaarde voor betrouwbaarheid.

Edsger Wybe Dijkstra

Kortom: ze moeten van jou op aan kunnen. Weten wat ze aan je hebben en wat je waard bent. Wil je meer informatie over integer en betrouwbaar gedrag wat hoort bij de politie? In de beroepscode politie vind je daar meer informatie over.

Belangrijke aandachtspunten

Naast bovenstaande punten zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten:

Nederlandse nationaliteit

In de wet staat geschreven dat je voor het uivoeren van politietaken de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Dit mag ook je tweede nationaliteit zijn.

Dit moet vóór de start van de opleiding in orde zijn. Meer informatie over de Nederlandse nationaliteit? Bekijk de website van de Rijksoverheid, over de Nederlandse nationaliteit. Daar lees je ook hoe je bijvoorbeeld ‘Nederlander kunt worden’. Je moet er wel rekening mee houden dat dergelijke procedures erg veel tijd in beslag kunnen nemen.

Rijbewijs

Je moet in het bezit zijn van een rijbewijs B. Tijdens de opleiding krijg je wel een opleiding voor het rijden in een politieauto, maar je ‘eigen’ rijbewijs B moet je zelf op eigen kosten halen en natuurlijk in je vrije tijd.

Minimale leeftijd

De minimale leeftijd om te starten bij de politie is 18 jaar. Dit is in de politiewet vastgesteld. Er is een uitzondering: de mbo 2-politieopleiding.

Tijdens deze opleiding wordt er namelijk geen gebruik gemaakt van het vuurwapen. Daarom geldt er voor de mbo 2-politieopleiding een minimumleeftijd van 17 jaar.

Nederlandse taal

Je moet minimaal niveau B2 van de Nederlandse taal beheersen (NT2). Dit om de gehele politieopleiding goed te kunnen volgen en te doorlopen. Voor veel mensen is dit geen probleem.

Toetsing toelatingseisen voor de politieopleiding

Tijdens de selectieprocedure worden bovenstaande eisen en aandachtspunten getoetst. Dit is elke keer per selectieonderdeel en wordt dus niet allemaal op een dag bekeken. Deze gehele selectieprocedure duurt in totaal ongeveer 6 maanden.

Elke keer hoor je of je nog steeds voldoet aan de eisen en word je indien dit positief is, ‘doorgestuurd’ naar het volgende onderdeel, met eventuele instructies.

Wil je meer lezen over alle onderdelen tijdens de sollicitatieprocedure? Lees het artikel De sollicitatieprocedure bij de politie.

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.