vragen intakegesprek
Home » 1e selectiedag (Bewust Blauw) » Vragen tijdens het intakegesprek op de 1e selectiedag

Vragen tijdens het intakegesprek op de 1e selectiedag

Op de 1e selectiedag vind het intakegesprek plaats. Op basis van je inschrijving wordt je hiervoor uitgenodigd. Er wordt deze dag een algemene interactieve voorlichting gegeven en aansluitend vind er een persoonlijk gesprek plaats om te kijken of jij in het profiel past.

Maar wat wordt er tijdens dit gesprek besproken en gevraagd? Wat kun je verwachten? In dit artikel proberen we je goed voor te bereiden op het gesprek.

De 1e selectiedag wordt ook ‘Bewust Blauw’ genoemd.

Kort over de 1e selectiedag (Bewust Blauw)

De 1e selectiedag is zoals gezegd een kennismaking. Jij maakt kennis met het politiewerk en de afdeling Selectie maakt kennis met jou. Aan het einde van dit dagdeel wordt er dan middels een persoonlijk gesprek, beoordeeld of jij past in het plaatje.

Wil je meer weten over de 1e selectiedag? Lees Het Intakegesprek op de 1e selectiedag. Hier wordt meer informatie gegeven over de dag zelf en lees je waar je bijvoorbeeld rekening mee moet houden.

Welke vragen kun je verwachten?

⚠️ In dit artikel willen we je enkele vragen voorleggen die je kunt verwachten tijdens het intakegesprek. Dit hoeft niet te betekenen dat je deze vragen ook daadwerkelijk gaat krijgen.

Bij elke vraag hebben we een mogelijk antwoord geformuleerd. Dit is meer als idee hoe je bepaalde dingen onder woorden kunt brengen. Natuurlijk moet je de vragen naar eer en geweten beantwoorden.

Heb je affiniteit met verschillende doelgroepen in de samenleving?

De politie vind het erg belangrijk dat het gehele korps een afspiegeling is van de samenleving. Daarom is het ook een pre als je affiniteit hebt met andere samenlevingen.

Bijvoorbeeld: ”Toen ik op het voortgezet onderwijs zat, had ik een diverse vriendengroep. Vrienden met Turkse, Marokkaanse, Molukse en Nederlandse afkomst. Dat maakte dat ik bij veel verschillende gezinnen over de vloer kwam. Hierdoor heb ik goed de verschillen kunnen ervaren als het gaat om bijvoorbeeld geloof, eten en andere gewoonten.”

”Ja, Ik Wil Slagen voor alle onderdelen en Agent Worden in 2021!”

Hoe zie je een toekomst bij de politie? Doorgroeien?

De politie is op zoek naar mensen met ambitie. Wil je alleen politieman blijven? Of heb je ambities? Wil je doorgroeien?

Bijvoorbeeld: ”Als ik eenmaal verder ben als agent zou ik mijzelf erg graag willen specialiseren in een bepaald vakgebied. De recherche spreekt mij in het bijzonder aan, maar ook bijvoorbeeld het arrestatie-team. Ik wil dus graag wanneer ik werkzaam ben bij de politie hogerop komen.”

Als jij jezelf moeten omschrijven met een paar woorden, hoe zou je dat dan doen?

Zelfreflectie is erg belangrijk. Daarnaast straalt het een stuk zelfvertrouwen uit. Het is belangrijk dat jij jezelf als persoon goed kunt schetsen.

Als jij in de spiegel kijkt, wie zie je dan staan?

intakegesprek

Bijvoorbeeld: ”Als ik mijzelf zou moeten omschrijven, dan zou ik dat doen met 2 woorden: eerlijk en meelevend. Eerlijkheid is voor mij erg belangrijk. Ik wil weten wat ik aan andere mensen heb, maar vooral ook heel duidelijk uitstralen wat anderen aan mij hebben. Dat ze me kunnen vertrouwen en van me op aan kunnen. Het stukje meelevendheid is voor mij belangrijk, omdat ik me graag voor iedereen wil inzetten die hier behoefte aan heeft. Hierbij probeer ik me altijd goed te verplaatsen in de persoon.

Je doet er goed aan van te voren enkele eigenschappen van jezelf op een rij te zetten: https://www.depsycholoog.nl/karaktereigenschappen/#2. Dat zal je helpen jezelf goed te presenteren.

Waarom is voor jou nú het moment om te solliciteren bij de politie?

Deze vraag wordt met name gevraagd om ook een stuk enthousiasme te meten. Waarom wil je nu zo graag bij de politie? Waarom niet eerder en waarom niet later?

Bijvoorbeeld: ”Ik heb altijd al de ambitie gehad om te willen werken in een functie waarbij de samenleving centraal stond. Dit het liefst gecombineerd met actie. Afgelopen jaren heb ik mijn studie afgerond en was al snel duidelijk dat ik graag bij de politie aan de slag zou willen. Dit sprak mij enorm aan. Ik ben toen eerst een halfjaar op reis geweest, daar heb ik veel van geleerd. Ik ben dan ook als persoon gegroeid en denk ik dat dit een logische vervolgstap is.

belemmeringen politie sollicitatie

Zouden er eventuele belemmeringen kunnen zijn om aan de slag te gaan bij de politie?

Dat je als drugscrimineel niet hoeft te solliciteren bij de politie, snapt iedereen. Maar mochten er eventueel andere belemmeringen zijn, dan kun je deze voorleggen. Het is erg belangrijk dat je direct eerlijk bent en duidelijk communiceert.

Bijvoorbeeld: ”Er zijn geen lopende zaken of ernstige dingen gebeurd waarvan ik denk dat deze haaks staan op het beleid van de politie. Wel heb ik in mijn jeugdige jaren eens een een verboden terrein betreden. Toen ben ik door de handhaving thuis afgezet en heb ik een grondig gesprek gehad. Uiteraard was dit eenmalig.”

⚠️ Vergeet niet: ‘je kan bij elke werkgever ‘liegen’ als het gaat om aantekeningen achter je naam, behalve bij de Politie’. Bespaar je zelf die moeite. Vroeg of laat komen ze achter de waarheid.

Als de politie het niet gaat worden, wat zou je dan gaan doen?

Een vervelende vraag. Er wordt met name gekeken of je echt hebt nagedacht over ‘je leven’. Heb je meerdere opties achter de hand? Heb je voor jezelf echt een plan gemaakt? Dat maakt dan ook vaak dat de keuze voor de politie een weloverwogen keuze is.

Bijvoorbeeld: ”Ja. Mocht het toch blijken dat ik niet door de selectie heen kom, dan ga ik me focussen op een commerciële studie. Dan hoop ik ergens aan de slag te gaan als bijvoorbeeld verkoper in een groot internationaal bedrijf. Wie weet probeer ik het dan later gewoon nog eens bij de politie. Hoe dan ook: de politie heeft zeker mijn eerste keuze.”

Wat vind je van de huidige samenleving en hoe deze is veranderd in de afgelopen jaren?

Er wordt met name gedoeld op jouw blik op de samenleving. Hoe kijk jij naar de verschillende groepen die er zijn en wat vind jij van deze multiculturele samenleving?

Bijvoorbeeld: ”Ik zie dit als iets natuurlijks. Overal komen en gaan mensen. Ik heb hierbij geen voorkeur voor bepaalde groepen of samenlevingen. Het mooiste is als iedereen in harmonie met elkaar kan omgaan. Dat is ook iets waar ik altijd voor zal pleiten. Uiteindelijk zullen we het samen moeten doen.”

Overige vragen die je kunt verwachten

Daarnaast zijn er ook nog enkele ‘simpele’ vragen die je kunt verwachten:

  • Ben je in het bezit van een rijbewijs? Of wanneer denk je deze te hebben?
  • Zijn er familieleden die bij de politie werkzaam zijn geweest?
  • Hoe is de samenstelling thuis? Woon je nog thuis? Broers of zussen?
  • Heb je een relatie? Woon je samen? Of getrouwd?
  • Kun je ons iets vertellen over je vrienden?
  • Wat zijn je hobby’s? Wat doe je in het dagelijkse leven?

En vaak als laatste: heb jij nog vragen voor ons?

Helemaal zonder zorgen en 100% voorbereiden? De Politie Keuring Methode dé ultieme voorbereiding voor jouw sollicitatie bij de politie.

Ja, ik wil me graag goed en volledig voorbereiden!

normaal €47,00, nu 28eu
(tijdelijke korting)

”Ja, Ik Wil Slagen en Agent Worden in 2021!”

Nu voor slechts 28eu. Jouw ultieme voorbereiding op alle onderdelen. Bijvoorbeeld:

✔️ De capaciteitentest + de taaltoets
✔️ De Sporttest

✔️ Het Rollenspel
✔️ Het Eindgesprek
✔️ Het Psychologisch Onderzoek
⚠️ Maar liefst 61 pagina’s instructies + tips!

Geschreven door
Ronny Rockx
Laat een reactie achter!

Ronny Rockx

Ronny werkt in het dagelijks leven als mentalcoach en gezondheidscoach voor verschillende doelgroepen.

In het verleden heeft hij de Koninklijke Militaire School (KMS) gevolgd, waar hij succesvol is opgeleid tot instructeur. Hij heeft daar de certificaten groepsinstructeur en zware militaire lichamelijke vaardigheden behaald.

Ronny is de eigenaar van het Politie Keuring Methode en heeft hiermee al meer dan +5000 sollicitanten geholpen.

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .

Disclaimer

Deze website is een particulier initiatief en heeft geen enkele relatie met de Nederlandse Politie, de Politie Academie of Kom Bij de Politie.

Copyright De Politie Keuring. All rights reserved.